do-pomisnoyi-tserkvi-priyednalisya-20-vinnitskikh-parafiy-upts-mp

До помісної церкви приєдналися 20 вінницьких парафій УПЦ МП

 • 22269 переглядiв

КИЇВ. 26 грудня. УНН. На Вінниччині з-поміж 1000 парафій, які підпорядковані Українській Православній Церкві Московського Патріархату, до Української Помісної церкви приєдналися поки що 20 церков. Про це в коментарі УНН повідомив секретар Вінницької єпархії Православної церкви України протодиякон Владислав Демченко.

"Триває процес приєднання парафій Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України... Вже на цей момент перейшли парафії у місті Вінниця, у Вінницькому районі, Козятинському районі, Калинівському. Наскільки мені відомо, вже визначилися парафії і поставили запитання своєму священику в інших районах: у Чернівецькому, в Томашпільському районі", – повідомив Демченко.

Зокрема, до Православної церкви України приєдналися громади храму ікони Божої матері, який є найстарішим лікарняним храмом у Вінницькій області, скельного Свято-Троїцького храму та храму Різдва Пресвятої Богородиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині три парафії УПЦ МП приєднались до Православної Церкви в Україні

Протодиакон Владислав наголосив, що на деяких парафіях, де священики не хочуть переходити у підпорядкування Православної церкви України, на цьому наполягає громада. Якщо священик не погоджується, люди можуть попросити єпархію знайти іншого, який погодиться перейти. Але зараз, за його словами, в основному, віряни переходять разом із священиком.

Для того, щоб перейти у підпорядкування Помісної церкви необхідно проголосувати за це на зборах релігійної громади, але інколи усі жителі населеного пункту організовано приймають рішення.

"Потрібно бажання громади, бажання священика і це бажання повинно бути задокументовано. Після цього подається відповідне прохання до обласної адміністрації, для того, щоб зареєстрували зміни до установчих документів. Але на даний момент важлива декларація свого наміру, після чого на богослужінні вже не поминають патріарха Кирила, вони поминають вже Предстоятеля Української церкви Бажанішого Епіфанія і відповідно митрополита Семеона", – зауважив протодиакон Владислав.

За словами протодиакона, процес переходу парафій може тривати кілька років. Він додав, що, крім Вінниччини, до Православної церкви Української вже переходять парафії з Хмельниччини, Львівщини та Київщини.

Нагадаємо, 15 грудня під час Об’єднавчого собору в Києві було прийнято рішення про створення єдиної помісної Православної церкви України.

Об’єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

Українські Національні Новини

Політика