do-ptsu-na-vinnichchini-pereyshli-sche-dvi-gromadi

До ПЦУ на Вінниччині перейшли ще дві громади

 • 9013 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. На Вінниччині у неділю до Православної церкви України перейшли ще дві громади Української православної церкви Московського патріархату: Літинського та Тульчинського районів. Про це в коментарі журналісту УНН повідомив секретар Вінницького єпархіального управління Православної церкви України протодиякон Владислав Демченко.

"В неділю, 20 січня, дві громади Московського патріархату вирішили перейти до Православної церкви України. Перша громада - це Пеньківська Літинського району. На зборах було 155 учасників, які підтримали перехід і один учасник проголосував проти. Друга громада - Журавлівка Тульчинського району, де 111 учасників одноголосно проголосували "за" вихід з Московського патріархату і перехід до ПЦУ", - розповів Демченко.

За його словами, це перші церковні громади у Літинському та Тульчинському районах, які перейшли до Православної церкви України. Загалом, станом на 21 січня, на Вінниччині до Православної церкви України вже перейшло 30 парафій, і ще в процесі переходу – до 20. Найбільше громад перейшло у Вінницькому та Козятинському районах.

Як повідомляв УНН, на Львівщині одна з церковних парафій УПЦ МП перейшла до Православної церкви України.

Раніше громада святого Димитрія Солунського села Пужайкове Балтського району на Одещині оголосила про перехід з УПЦ МП до Православної церкви України. За таке рішення проголосували понад 300 людей.

Нагадаємо, за результатами Об'єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня 2018 року було створено автокефальну помісну Православну Церкву України і затверджений статут нової церкви. Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

5 січня 2019 року відбулася процедура підписання Томосу про автокефалію ПЦУ Вселенським патріархом Варфоломієм. А вже на наступний день, 6 січня, після вручення у Стамбулі Томос доставили в Україну, згодом його повернули до Стамбула для підпису членами Синоду на Фанарі та знову повернули до України.

Українські Національні Новини

Політика