do-uryadu-novogo-cheskogo-premyera-uviyde-ministr-vidomiy-svoyeyu-zhorstkoyu-pozitsiyeyu-schodo-rosiyi

До уряду нового чеського прем'єра увійде міністр, відомий своєю жорсткою позицією щодо Росії

 • 13945 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Президент Чехії Мілош Земан призначить лідера правоцентристської опозиції Петра Фіалу новим прем'єр-міністром 26 листопада. МЗС країни очолить політик, відомий своєю жорсткою позицією щодо Росії. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Прессекретар Земана, який перебуває в лікарні з 10 жовтня, сказав, що президента можуть незабаром виписати, і підтвердив дату призначення прем'єра - 26 листопада.

Фіала сказав журналістам, що очікує, що повний кабінет міністрів буде призначено протягом трьох тижнів.

За його словами, нова команда скоротить дефіцит бюджету на 2022 рік, який наразі прогнозується в 377 мільярдів крон (16,91 мільярда доларів).

"Бюджет неприйнятний, він просто прискорить інфляційну спіраль. Ми повинні його переробити", - сказав Фіала.

Фіала заявив, що його колега по партії Збинек Станжура очолить міністерство фінансів, а Піратська партія висунула на посаду міністра закордонних справ Яна Ліпавського, відомого своєю жорсткою позицією щодо Росії.

Новий уряд пообіцяв підвищити витрати на оборону до рекомендованого НАТО 2% ВВП і скоротити дефіцит, щоб відповідати критеріям прийняття євро, як національної валюти.

57-річний Петро Фіала - професор політології і лідер правоцентристських Громадянських демократів з 2014 року.

Доповнення

Партія "Разом" на чолі з Фіалою та коаліція прогресивної Піратської партії та центристських Мерів здобули парламентську більшість під час голосування 8-9 жовтня та пообіцяли замінити уряд прем'єр-міністра Андрея Бабіша, який покидає свій пост.

Нова адміністрація прийде до влади на тлі повторного сплеску коронавірусної інфекції в Чехії, яка у вівторок досягла рекордного щоденного максимуму в понад 22 тисячі випадків.

Бабіш заявив у середу, що уряд заборонить невакцинованим людям доступ до публічних заходів і послуг з наступного тижня.

Українські Національні Новини

Новини Світу