do-zakonoproektu-zelenskogo-pro-demonopolizatsiyu-spirtu-ozvucheni-zauvazhennya

До законопроекту Зеленського про демонополізацію спирту озвучені зауваження

 • 10084 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Вчора, 13 листопада, комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку обговорив президентський законопроект про демонополізацію спирту (№2300). Ряд зауважень та пропозицій до документу висловив член Комітету, народний депутат Степан Кубів, передає УНН.

Він вважає, що процес демонополізації спиртової галузі має відбуватися у кілька етапів. По-перше, треба здійснити фінансовий та технічний аудит всіх підприємств, що входять до складу концерну та ДП "Укрспирт". По-друге, оцінити вартість активів концерну та ДП, і розділити їх подальшу діяльність на три групи.

"Перша - це непрофільні активи підприємств, на яких протягом тривалого періоду не здійснювалося виробництво. Друга - це підприємства з підвищеною інвестиційною привабливістю для виробництва технічного спирту, технічних спиртовмісних рідин, біоетанолу, молочної кислоти, іншої продукції органічного синтезу. Третя - це підприємства-виробники спирту харчового призначення", - уточнив Кубів.

Підприємства "Укрспирту", які не працюють понад 5 років, потрібно продати через майданчик державних закупівель ProZorro, пропонує нардеп. За умови відсутності покупця - передати органу місцевого самоврядування. Без права на виробництво спирту, додав Кубів.

"Підприємства концерну, які займаються виробництвом технічного спирту, технічних спиртовмісних рідин, біоетанолу, молочної кислоти, іншої продукції органічного синтезу, потрібно приватизувати. Кожне - окремо, але із правом подальшої реалізації спирту на внутрішньому ринку і на експорт. Йдеться про продукцію виключно власного виробництва", - вважає нардеп.

Усі прибуткові підприємства ДП, яких сьогодні 16, держава повинна модернізувати власним коштом, додав Кубів.

"Озвучені мною пропозиції - це рекомендації ЄС від 1998 року", - резюмував він.

Нагадаємо, законопроект Зеленського пропонує скасувати державну монополію на виробництво спирту та дозволити цією діяльністю займатися, по суті, усім охочим при наявності відповідної ліцензії. Така схема вигідна лише великим виробникам горілчаної продукції і не вигідна державі, яка після демонополізації не зможе виручити кошти за продаж ДП “Укрспирту”, стверджують експерти.

Члени Профільного Комітету ВР пропонують змінити поетапність процесу: спочатку віддати на приватизацію ДП “Укрспирт” і лише після цього демонополізувати галузь. 

Українські Національні Новини

Політика