dokhid-rosii-vid-eksportu-nafty-u-liutomu-zris-na-12percent-zvit

Дохід росії від експорту нафти у лютому зріс на 12% - звіт

 • 30818 переглядiв

Доходи Росії від морського експорту нафти зросли на 12% в лютому, але обсяг експорту зменшився на 3% порівняно з попереднім місяцем через вищі ціни на російську нафту, а не через збільшення експорту.

У лютому російські прибутки від морського експорту сирої нафти збільшилися на 12%, але обсяг експорту зменшився на 3% порівняно з попереднім місяцем. Про це йдеться у звіті Центру дослідження енергії й чистого повітря (CREA), пише УНН.

Доходи росії від морського експорту сирої нафти зросли у лютому на 12%, що становить приблизно 24 млн євро на день, але обсяг експорту скоротився на 3% порівняно з попереднім місяцем.

Зростання експортних надходжень було викликане підвищенням цін на російську нафту протягом місяця, а не збільшенням обсягів її експорту.

У звіті йдеться про те, що у лютому 45% російської нафти та нафтопродуктів було перевезено танкерами, на які розповсюджується політика обмеження цін на нафту. Решта була транспортована "тіньовими" танкерами, які не підлягали таким обмеженням. Майже дві третини загального обсягу російської нафти, що було відвантажено в лютому, перевозили "тіньові" танкери. Зокрема, 35% від усього обсягу було перевезено танкерами, що належать або застраховані в країнах, які встановили верхній поріг цін на нафту.

"Середня ціна на Urals та East Siberia Pacific (ESPO) зросла на 14% та 3% відповідно. Наразі ціни на обидва сорти піднялися набагато вище встановленого цінового ліміту, причому ціни на Urals повернулися до рівня, на якому вони перебували протягом більшої частини 2023 року", - йдеться у звіті.

Нагадаємо

Велика Британія продовжує опосередковано імпортувати мільйони барелів російської нафти щороку через нафтопродукти, перероблені з російської сирої нафти в таких країнах, як Індія, які потім експортуються до Великої Британії, підриваючи західні санкції, спрямовані на обмеження доходів від російської нафти.