dopoki-korabli-ne-budut-povernuti-ukrayini-tisk-na-rosiyu-maye-buti-prodovzheniy-zerkal

Допоки кораблі не будуть повернуті Україні, тиск на Росію має бути продовжений – Зеркаль

 • 9529 переглядiв

КИЇВ. 4 листопада. УНН. Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль закликала продовжувати тиск на Росію, поки вона не поверне захоплені 25 листопада біля Керченської протоки кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу". Про це Зеркаль написала у себе на сторінці у Facebook, передає УНН.

"Україна звернулась до Росії з вимогою віддати кораблі" - ця новина сколихнула сьогодні мережу", - пише Зеркаль.

З її слів, водночас, Україна перший раз звернулась з такою вимогою 26 листопада 2018 року, на наступний день після незаконного захоплення трьох військових кораблів та моряків. Вимога звільнити кораблі є і в позові України за Конвенцією ООН з морського права 1 квітня 2019 року, пише заступниця міністра.

"Загалом таких звернень з вимогою віддати кораблі було принаймні 7. Відповідей на жодне, включаючи і на останнє від 4 жовтня 2019 року ми не отримали", - повідомила дипломат.

Вона нагадала, що за рішенням Міжнародного трибуналу з морського права, Росія має негайно передати під контроль України "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу".

"Росія намагається презентувати, що вона виконала рішення Трибуналу, коли звільнила наших хлопців (про що негайно після звільнення повідомила Міжнародний трибунал з морського права). Проте, це не так! Всі мають бути свідомі того, що рішення Міжнародного трибуналу з морського права не виконано. Росія умисно продовжує порушувати норми і приниципи міжнародного права. Допоки кораблі не будуть безумовно повернуті під контроль України, тиск на Росію має бути продовжений. Міжнародне співтовариство має бути свідоме триваючого порушення міжнародного права, а саме невиконання наказу", - наголосила Зеркаль.

Нагадаємо, раніше сьогодні міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що МЗС надіслало Росії ноту, в якій просило назвати координати та час, коли можна забрати кораблі, захоплені торік біля Керченської протоки. 

Українські Національні Новини

Політика