dopomahaiut-peremahaty-ahresiiu-voroha-dyrektor-mkhp-hromadi-rozpovila-pro-vazhlyvist-kulturnykh-proiektiv-pid-chas-viiny

Допомагають перемагати агресію ворога: директор "МХП-Громаді" розповіла про важливість культурних проєктів під час війни

 • 22274 переглядiв

Культурні проекти під час війни привертають увагу світової спільноти до України, надихають мотивацією та допомагають перемогти ворожу агресію, розповіла директор "МХП-Громаді"

За два роки повномасштабної війни благодійний фонд "МХП-Громаді" підтримав культурних проєктів на 70 млн гривень. В межах форуму "Креативна Україна" директорка фонду Тетяна Волочай назвала 4 вагомих аргументи, чому під час війни необхідні культурні проєкти, передає УНН.

Деталі

Так, по-перше культурні проєкти привертають увагу світу до України, каже Волочай.

"До прикладу, підтриманий нами документальний проєкт "Культура VS війна" про митців, які взяли до рук зброю, показують у стінах Європарламенту, ЮНЕСКО, на зустрічах дипломатів. Він нагадує світу про велику війну, коли увага до нас вщухла", - аргументує вона.

Культурні проєкти дають розуміння свого коріння і єднають.

"Щоб втримати ту волю, яка спалахнула в нас у лютому-березні 2022-го, для боротьби, перемоги і відбудови, її треба осмислити. Наші проєкти з підтримки музеїв, видання книг спрямовані саме на усвідомлення свого коріння, дають відповідь на питання "чому ми такі?", "звідки в нас сила?", - пояснює вона.

Культурні проєкти надихають і мотивують.

"Культура надихає діяти, створювати інновації, бути прогресивним для своєї країни тут і зараз. Коли ми усвідомлюємо сенси української культури, ми прагнемо розвитку. Під час благодійних концертів гурту KOZAK SYSTEM у віддалених громадах і госпіталях ми спостерігаємо, як змінюється стан людей і стає проактивною позиція", - уточнює Волочай.

Крім того, підтримка культурних проєктів є запорукою збереження держави.

"Культура допомагає перемагати агресію ворога. Згадайте березень 2022 року: поки українці не випили волю, світ не підтримував нас. А воля - це продукт культури. Воля, прагнення свободи - це те, що обʼєднує українців сьогодні, те, що дає сили боротися, і те, що живиться від культури", - резюмувала вона.

"МХП — Громаді" — український благодійний фонд, який почав свою діяльність у 2015 році. Його головна місія — комплексний розвиток громад.

Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників і рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт і літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.

Лілія Подоляк

Суспільство