dopovid-bellingcat-schodo-vagnergeytu-u-radi-virishili-oprilyudniti-rezultati-vlasnogo-rozsliduvannya

Доповідь Bellingcat щодо "Вагнергейту": у Раді вирішили оприлюднити результати власного розслідування

 • 20858 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. На тлі звістки про можливий вихід цього тижня доповіді розслідувачів Bellingcat щодо "Вагнергейта", народні депутати у понеділок оприлюднили власний проміжний звіт про виконану роботу Тимчасової слідчої комісії, яка також займалась цією справою, пише УНН.

Деталі

Так, сьогодні було оприлюднено проект проміжного звіту ТСК. Раніше очільниця ТСК Мар’яна Безугла повідомила, що документ буде представлений парламенту найближчим часом.

Основні висновки, який дійшла ТСК, виглядають наступним чином:

- СБУ та ГУР МОУ дійсно проводили спецоперацію щодо захоплення "вагнерівців" з червня 2020 року (замість слова "спецоперація" ТСК пропонує термін "активний захід");

- Спецслужби США, Турецької Республіки, Великої Британії, Держави Ізраїль, як і будь-які інші, до проведення заходу не залучалися;

- ТСК не вдалось встановити, хто і на якому рівні в Україні зірвав спецоперацію (замість слова "зірвав" ТСКпропонує термін "прийняв рішення про відтермінування"), але

- це був не Президент Володимир Зеленський, адже "ТСК не знайшла підтвердження";

- це був не глава Офісу Президента Андрій Єрмак, адже "керівник Офісу Президента не має повноважень надавати розпорядження керівнику ГУР МОУ щодо відтермінування будь-якого розвідувального заходу";

- ТСК не знайшла підтвердження, що відбувся витік інформації з української сторони стосовно спецоперації, однак у Російській Федерації та Республіці Білорусь “могли знати про окремі процеси” в рамках цих заходів;

- з моменту затримання “вагнерівців” спецслужби РФ розпочали спеціальну операцію з дезінформації проти України для дескредитації українських спецслужб та органів державної влади;

- ТСК вважає “незадовільною” роботу правоохоронних органів із розслідування проваджень щодо “вангнерівців”.

Зазначимо, що окрім голови ТСК Мар’яни Безуглої з фракції “Слуга народу”, до комісії входить низка її однопартійців – Віталій Безгін, Олексій Жмеренецький, Олександр Завітневич, Олександр Мережко, Юрій Мисягін, Олена Хоменко та Святослав Юраш.
До складу ТСК входять також Ренат Кузьмін, з ОПЗЖ, Ігор Гузь з депутатської групи “За майбутнє” та Микола Люшняк з Групи “Довіра”.

Додамо

Проведення спецоперації із затримання бійців ПВК на території сусідньої держави керівництво України довгий час заперечувало.

Так, зокрема, глава Офісу президента Андрій Єрмак назвав спецоперацію по затриманню “вагнерівців” у Білорусі “детективною історією”.

У Службі безпеки України також спростовували участь СБУ в так званій “вагнерівській спецоперації”, і назвали звичайним фейком.

Варто зазначити, напередодні стало відомо, що розслідувачі Bellingcat цього тижня мають намір випустити розслідування власне щодо “вагнерівців”.

Що за “Вагнергейт”?

29 липня 2020 року білоруськими правоохоронними органами було затримано 33 людини, деякі з них були представниками приватної військової компанії “Вагнера”. Більшість затриманих воювали на Донбасі на стороні ДНР і ЛНР, а половина — були колишніми громадянами України.

14 серпня стало відомо, що затримані на території Білорусі 32 бойовика ПВК “Вагнера” були повернуті Російській Федерації. Незважаючи на те, що Україна подавала запит на екстрадицію даних осіб.

Після в ряді ЗМІ з’явилася інформація про те, що СБУ і ГУР Міноборони нібито готували спецоперацію із затримання членів ПВК “Вагнера”, але “через доповідь президенту Зеленському та голові ОПУ Єрмаку” відбувся “витік інформації”, про який “дізналися білоруські спецслужби”. Було опублікувано “записи розмов” ймовірних “співробітників СБУ” з “членами ПВК “Вагнера”, які були згодом затримані в Білорусі.

Фільм Bellingcat

Розслідування про “вагнеревців” анонсував в минулому році болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Хрісто Грозєв. Він назвав ситуацію “прецедентом”, так як українські спецслужби фактично зробили “посміховисько” з російської розвідки, а тепер таку подію українська влада замовчує.

Також журналіст повідомив, що анонсований документальний фільм про ті події до кінця 2021 року має бути на екранах.

Українські Національні Новини

Суспільство