doslidniki-vstanovili-zvyazok-mizh-uryadom-asada-ta-khimatakami-v-siriyi-zmi

Дослідники встановили зв'язок між урядом Асада та хіматаками в Сирії - ЗМІ

 • 7872 переглядiв

КИЇВ. 30 січня. УНН. У результаті проведених лабораторних випробувань вченим вперше вдалось довести зв'язок між сирійськими урядовими запасами хімічної зброї та найбільшою за час війни в Сирії атакою з використанням нервово-паралітичного газу зарин. Про це виданню Reuters повідомили джерела в сфері дипломатії та науковці, передає УНН.

Лабораторії, що працюють на Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), порівняли зразки, зібрані місією ООН в передмісті Дамаску Гуті після хімічної атаки 21 серпня 2013 року, коли сотні мирних жителів загинули від отруєння зарином, із хімічними речовинами, переданими Дамаском для знищення в 2014 році.

Тести виявили "маркери" у зразках з Гути та з місцевості, де відбулися дві інші атаки з використанням речовини, в населеному пункті Хан-Шейхун на території мухафази Ідліб 4 квітня 2017 року і Хан аль-Ассал в Алеппо, у березні 2013 року.

"Ми порівняли Хан-Шейхун, Хан аль-Ассал, Гуту. "Мітки" всіх трьох співпадали", - повідомило джерело видання.

ОЗХЗ відмовилась від офіційних коментарів. Сирія неодноразово заперечувала використання хімічної зброї в конфлікті і звинувачує у хімічних атаках на території Гути повстанців. Росія також заперечує, що сирійські урядові сили здійснюють хімічні атаки і ставить під сумнів надійність звітів ОЗХЗ.

Атака з використанням зарину в Хан-Шейхуні в квітні минулого року спонукала президента США Дональда Трампа віддати наказ про ракетний удар по авіабазі Шайрат, звідки, повідомляється, була розпочата операція в Сирії.

Українські Національні Новини

Новини Світу