doslidzhennya-pokazalo-scho-u-zatyazhnogo-covid-19-mozhe-buti-bilshe-200-simptomiv

Дослідження показало, що у затяжного Covid-19 може бути більше 200 симптомів

 • 19650 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Найбільше в історії міжнародне дослідження людей з затяжним Covid-19 виявило понад 200 симптомів. Про це повідомляє УНН з посиланням на The Guardian.

Цитата

"Дослідження показало, що безліч симптомів затяжного Covid-19 - від затуманеності в мозку і галюцинацій до тремору і шуму у вухах - охопило 10 систем органів тіла, і третина симптомів продовжувала вражати пацієнтів протягом як мінімум шести місяців", - йдеться в повідомленні.

Деталі

За словами дослідників, національна програма скринінгу допоможе краще зрозуміти, скільки людей постраждали і яка підтримка їм буде потрібно.

Дослідники також закликали до розширення клінічних рекомендацій по оцінці пацієнтів з підозрою на Covid-19 за межі серцево-судинних і функціональних тестів легень.

"Багато клінік після коронавірусу в Великій Британії зосереджені на респіраторній реабілітації. Це правда, що у багатьох людей буває задишка, але у них також є багато інших проблем і типів симптомів, до яких клініки повинні застосовувати більш цілісний підхід", - повідомили в Університетському коледжі Лондона.

Навіть, через 16 місяців після зараження коронавірусом, у пацієнтів все ще спостерігаються симптоми: "Ймовірно, десятки тисяч пацієнтів з Covid-19 страждають в мовчанні, не маючи певності, що їх симптоми пов'язані з Covid-19".

Контекст

У дослідженні, опублікованому в журналі EClinicalMedicine журналу Lancet, було опитано 3 762 людини з підтвердженим або підозрюваним Covid-19 з 56 країн. Було виявлено 203 симптоми, 66 з яких відстежувалися протягом семи місяців.

Найбільш частими симптомами були стомлюваність, нездужання після фізичних навантажень (коли здоров'я людей погіршується після фізичних або розумових навантажень) і "мозковий туман". Інші симптоми включали зорові галюцинації, тремор, свербіж шкіри, зміни менструального циклу, сексуальну дисфункцію, прискорене серцебиття, проблеми з контролем сечового міхура, оперізуючий лишай, втрату пам'яті, помутніння зору, діарею і шум у вухах.

Дослідники також зафіксували прогресування симптомів з плином часу.

"Після шести місяців більшість решти симптомів носять системний характер - наприклад, регуляція температури, втома, нездужання після навантаження - і неврологічні (вражають мозок, спинний мозок і нерви)", - вказують дослідники.

Респонденти з симптомами, що тривають більше шести місяців, в загальній складності 2 454 людини, сказали, що вони зазнали в середньому 13,8 симптомів протягом семи місяців після хвороби.

Протягом затяжної хвороби, симптоми пацієнтів зачіпали в середньому дев'ять систем органів.

"Це важливо для медичних дослідників, які шукають основні (механізми захворювання), а також для лікарів, які забезпечують догляд та лікування, тому що це передбачає, що вони не повинні зосереджуватися тільки на одній системі органів", - йдеться у висновках.

Близько 22% людей, які взяли участь в опитуванні, повідомили, що вони не можуть працювати - були звільнені, перебували в тривалій відпустці через хворобу або з непрацездатності або звільнялися через хворобу. А 45% вимагали скороченого графіка роботи.

Додамо

Кожна десята людина, яка перехворіла COVID-19, відчуває симптоми хвороби протягом півроку. Про це йдеться в дослідженні Національного центру інфекційних захворювань (NCID) Сінгапуру.

Найчастіше у тих, хто перенесли коронавірус, зберігаються кашель і задишка. У більш рідкісних випадках спостерігалися втома, запаморочення і безсоння. Крім цього вчені виявили, що у людей, які видужали підвищується ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Поки вчені не можуть сказати, які саме механізми впливають на тривале збереження симптомів після одужання.

Українські Національні Новини

Новини Світу