doslidzhennya-v-grushovichakh-nepotribne-ukrayinskiy-ekspert

Дослідження в Грушовичах непотрібне - український експерт

 • 10315 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Археологічні дослідження польського Інституту національної пам'яті на кладовищі в польських Грушовичах, де місцева влада розібрала пам'ятник УПА, є некоректними і непотрібними. Про це повідомляє УНН з посиланням на Польське Радіо.

"Вважаємо, що порушення спокою померлих з приводу політичних амбіцій є некоректним. Це не відповідає християнській традиції", - сказав відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті Святослав Шеремета.

Додамо, що польська сторона заявила, що у розкопках як спостерігачі візьмуть участь п’ятеро експертів з України. Дослідження триватимуть два дні.

Як повідомляв УНН, Секретар державної комісії з питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета у Польщі бере участь у пошукових роботах польського Інституту національної пам'яті, який розпочинає ексгумаційні роботи у Грушовичах, де знесли пам'ятник воїнам УПА.

Інститут національної пам’яті Польщі запланував 24 травня почати ексгумацію останків у Грушовичах, щоб з’ясувати, чи поховані там члени УПА. Долучитись до розкопок запросили українську сторону.

Два дні тому Розенко у коментарі УНН повідомив, що формат участі українських експертів в археологічних розкопках стосовно наявності чи відсутності поховання у польському селі Грушовичі членів УПА ще мав бути погоджений.

При цьому в ІНП Польщі заявили, що якщо на місці розібраного монумента у Грушовичах знайдуть останки, то кожна похована там людина матиме свою могилу, але, напевно, там не буде пам’ятника на честь УПА.

Після знесення у 2017 році пам'ятника в Грушовичах Український інститут національної пам'яті заборонив ексгумацію і легалізацію пам'яті польських жертв на території України. Питання вшанування пам'яті жертв польсько-українських конфліктів є предметом переговорів міжнародної комісії під керівництвом віце-прем'єра, міністра культури і національної спадщини Польщі Петра Гліньского і віце-прем'єра України Павла Розенка. Остання зустріч комісії відбулася у лютому поточного року.

Українські Національні Новини

Політика