dostatnoyi-pidtrimki-dlya-naftogazovogo-embargo-yes-proti-rf-poki-nemaye-borrel

Достатньої підтримки для нафтогазового ембарго ЄС проти рф поки немає - Боррель

 • 120773 переглядiв

КИЇВ. 25 квітня. УНН. Єврокомісія, яка зараз працює над шостим пакетом санкцій, наразі не бачить достатньої підтримки з боку країн-членів ЄС для повного ембарго на російські нафту та газ. Це стосується й альтернативних санкцій, таких як штрафний тариф на постачання російської нафти та газу, заявив в інтерв'ю Die Welt та іншим європейським ЗМІ Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, пише УНН.

Цитата

"Зупинка імпорту нафти і газу або каральний тариф були б важливими, щоб чинити тиск на путіна і посадити його за стіл переговорів", - сказав Боррель.

"Але зараз у нас у ЄС немає єдиної позиції з цього питання", - зазначив голова дипломатії Євросоюзу.

Деталі

Проте саміт ЄС відбудеться лише через п'ять тижнів, 30 та 31 травня. "Судячи з усього, топ-дипломат ЄС не очікує жодних  рішень раніше", - пише видання.

Деякі країни ЄС, пише видання, рішуче виступають проти ембарго. Німеччина та Австрія, які отримують більшу частину свого природного газу з росії, рішуче висловилися проти припинення постачання нафти і газу доти, доки не буде знайдено достатніх альтернативних джерел постачання. "Мантра німецького, а також австрійського федерального уряду звучить так: залежність від постачання енергоносіїв з росії має бути знижена, але таким чином, щоб країни ЄС, яких це торкнеться, не постраждали більше, ніж росія", - вказується у статті.

Угорщина, як зазначається, категорично виключила заборону імпорту. Нещодавно переобраний прем'єр-міністр країни Віктор Орбан, близький до президента росії володимира путіна, нещодавно заявив, що накладе вето будь-яку форму енергетичного ембарго, вказавши, що такий крок "вб'є" Угорщину.

Це засмучує Борреля. "Деякі держави-члени дуже чітко заявили, що не підтримають ембарго чи штрафні мита на російську нафту чи газ. Це означає, що у нас поки що немає одностайності в ЄС, щоб ухвалити рішення про ембарго або тариф на даний момент", — сказав він.

"Тому остаточна пропозиція щодо ембарго на нафту та газ ще не на столі", - додав голова дипломатії ЄС. Ось чому так важливо, щоб між столицями був консенсус щодо наступних заходів.

"У принципі, нафтове ембарго є більш ймовірним, ніж заборона на імпорт газу, тому що країнам ЄС легше знайти альтернативних постачальників", - відзначає при цьому видання.

І додає, що нині у Брюсселі обговорюють низку альтернатив ембарго. Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі неодноразово пропонував обмеження цін як альтернативу нафтовим і газовим санкціям. Покупці нафти в країнах ЄС будуть змушені платити за російську нафту менше, ніж просить росія.

У випадку з газом, як зазначається, домовитися про ембарго набагато складніше, тому що на пошук альтернативних джерел йде більше часу. За словами Борреля, країни ЄС усіма силами намагаються стати незалежними від російського газу. «Весь ЄС перебуває у кризовому режимі. Щоразу, коли я дзвоню міністру закордонних справ із країни-члена і питаю, де він чи вона перебуває, вони відповідають, що купують газ. Вони на Близькому Сході, Конго, Алжирі, у будь-якій точці світу, купують там газ", - вказав Боррель.

Головний дипломат ЄС припускає, що інші країни-члени оголосять про нові угоди з альтернативними постачальниками найближчими днями. "ЄС вже різко зменшив свою залежність від російських поставок енергоносіїв протягом кількох тижнів, і путін скоро помітить це у фінансовому плані", - сказав Боррель.

"Нам потрібні достатні альтернативні джерела постачання газу, якщо ми хочемо обійтися без російського газу. У якийсь момент це станеться, і тоді росія болісно відчує, що доходи від нафтогазового бізнесу будуть втрачені", - додав він.

Головний дипломат Євросоюзу також визнає, що країни ЄС і сам союз були занадто наївними щодо володимира путіна. "Європа занадто пізно усвідомила, наскільки небезпечний путін. Ми повинні були зменшити нашу залежність від російської нафти та газу набагато раніше, і можна справедливо критикувати, що ми цього не зробили", – сказав Боррель.

Українські Національні Новини

Політика