dozvil-daniyi-na-budivnitstvo-pivnichnogo-potoku-2-poslablyuye-pozitsiyu-ukrayini-ekspert

Дозвіл Данії на будівництво "Північного потоку-2" послаблює позицію України - експерт

 • 21975 переглядiв

КИЇВ. 30 жовтня. УНН. Дозвіл датського енергетичного агентства на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік-2" послаблює позицію України в переговорному процесі. Про це в коментарі кореспонденту УНН розповів екскерівник Управління зі зв'язків з громадськістю НАК "Нафтогаз України", незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

"Це досить неприємно для нашої сторони, тому що в цьому випадку Україна значно втрачає в своїй позиції в переговорному процесі. Тому домовлятися доведеться в більш слабкій позиції, ніж, умовно кажучи, два дні тому.
Ми ж намагалися вимагати певні умови, а тепер доведеться переглянути свою позицію, тому що з'явилася вельми серйозна альтернатива українській газотранспортній системі. Вона, в принципі, і передбачалася", - заявив експерт.

За словами Землянського, існує достатня кількість рішень, які можуть бути прийняті всередині країни, щоб досягти потрібних для України домовленостей.

"У нас є маса рішень, які можуть бути прийняті всередині країни. Імплементація положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині, що стосується енергетики; це поділ Нафтогазу; проходження сертифікацій; узгодження тарифної політики; узгодження тривалості контрактів, тому що, в принципі, європейське законодавство не передбачає довгострокових контрактів. Тут велике поле для переговорів", - вважає експерт.

На його думку, найбільш вагомим аргументом в цій ситуації є рішення стокгольмського арбітражу на 2,5 млрд доларів, яке можна використовувати в якості предмета для торгу з Газпромом. Все інше дещо втрачає у вазі, оскільки Північний потік-2 практично повністю в стані замістити разом з Північним потоком-1 потужності української газотранспортної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС відреагували на надання Данією дозволу на будівництво "Північного потоку-2"

Так, для того, щоб Україна як і раніше залишалася конкурентоспроможною - грати потрібно за європейськими правилами, вважає експерт.

"Нічого не пропало. Потрібно розуміти, якщо ми хочемо стати частиною європейського ринку - нам доведеться тоді грати за європейськими правилами. Тут не може бути ніяких політичних домовленостей - прямих, як це відбувалося, наприклад, з Харківськими угодами (Угоди між Україною та Російською Федерацією і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України). Якщо ж ми хочемо продовжувати домовлятися, домішуючи сюди політику, то тоді треба переглядати взаємини сторін. А нам потрібно конкурувати з двома обхідними потоками і білоруським газопроводом "Ямал-Європа", - зазначив Землянський.

Він також вважає, що Україні потрібно дотримуватися наступних умов, щоб зуміти скласти конкуренцію: забезпечити визначеність європейським партнерам; економічну доцільність, тобто рівень ціни і екологічну доцільність.

"Я думаю, що на наступній зустрічі в Брюсселі стане більш-менш зрозуміло, куди рухаються Україна з Росією в цьому питанні", - зробив свій прогноз експерт.

Нагадаємо, 30 жовтня стало відомо, що данське енергетичне агентство дало дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік-2", який проходить по континентальному шельфу Данії на південному сході від острова Борнхольм в Балтійському морі.

Українські Національні Новини

Політика