druzi-ukrayini-vid-dzhonsona-do-ledi-gagi-kogo-zi-svitovikh-lideriv-ta-znamenitostey-obyednala-pidtrimka-ukrayini

Друзі України від Джонсона до Леді Гаги: кого зі світових лідерів та знаменитостей об’єднала підтримка України

 • 617410 переглядiв

Цивілізований світ об’єднався та підтримує Україну у боротьбі проти агресії росії

КИЇВ. 9 травня. УНН. З початком повномасштабного вторгнення росії ми всі перейшли Рубікон та гостро відчули, хто "свій", а хто "чужий". У світі утворилося два табори: в одному "всьо нє так адназначна", в іншому – решта цивілізованого світу. УНН вирішив зібрати для вас більше інформації про тих, хто бореться на боці України, аби в такий складний час ви знали точно: друзів у нас більше, ми не одні.

У перші дні міжнародна спільнота лише висловлювала "серйозне занепокоєння" та "стурбованість". На наступний день після початку повномасштабної війни Рада Безпеки ООН намагалася ухвалити резолюцію, яка б засудила вторгнення росії в Україну. З 15 держав-членів Ради Безпеки 11 підтримали, а 3 утрималися від голосування. Резолюція була відхилена через вето росії.

Одним з перших політичних лідерів, який виявив серйозну позицію, став президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган. 26 лютого Туреччина закрила Чорне море для російських кораблів, унеможлививши їхній прохід крізь протоки Босфор і Дарданелли. Ердоган ще в березні запропонував місто Стамбул як переговорний майданчик в російсько-українській війні.

Проте не все так просто. Експерти зазначають, що Ердоган також не хоче втрачати нагоди заробити на росіянах. У 2021 році Туреччину відвідало близько 4,5 мільйонів росіян. А два тижні тому, незважаючи на потужні світові санкції проти росії, турецький уряд разом з низкою приватних компаній створили нову спеціальну авіакомпанію "Southwind", яка буде перевозити виключно росіян на турецькі курорти. Перші рейси призначено вже на кінець травня.

За час російської агресії найбільшим другом українського народу однозначно став премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

24 лютого Джонсон у своїй заяві британському уряду зазначив: "Велика Британія та весь світ не закриватимуть очі на вторгнення рф в Україну, ця варварська авантюра має провалитися". А вже наступного дня над резиденцією британського уряду на Даунінг-стріт у Лондоні вивісили український прапор на знак підтримки після вторгнення російських військ.

Від початку війни і до сьогодні Джонсон робив та робить все задля допомоги України – від звернень до росіян із закликами до припинення агресії, до особистого приїзду у Київ та прогулянок урядовим кварталом з президентом Зеленським.

Уряд Британії вже анонсував ініціативу створення так званого "плану Маршалла" для відбудови України, і сьогодні наша держава вже отримує гуманітарну та військову допомогу на сотні мільйонів фунтів, лише один з останніх анонсованих військових пакетів допомоги на 375 мільйонів доларів включає: засоби ведення електронної боротьби, РЛС контрбатарейної боротьби, засоби придушення GPS-сигналів, дрони для доправлення важких вантажів, тисячі приладів нічного бачення тощо.

Уряд Великої Британії постійно працює в рамках партнерської допомоги Україні і вже направив до нас своїх військових інструкторів. Також дружня країна сильно підтримує нас у правовому сенсі – в Україні вже працюють британські юристи, що допомагають надати правову оцінку рашистським звірствам. І це лише короткий перелік пакетів допомоги, який ми уже отримали, а далі ще буде. Можна сказати, що з таким другом як Борис Джонсонюк (як його жартома називають українці), плани кремлівських супостатів стрімко наближаються до нуля.

Головний конкурент росії на світовій арені – США. Президент Джозеф Байден також не лишився осторонь і вже більше двох місяців підтверджує свої слова ділом. Ще 24 лютого під час свого звернення до американців Байден заявив: "Агресія путіна проти України в кінцевому рахунку дорого коштуватиме росії – в економічному й стратегічному плані. Ми попіклуємося про це, путін буде вигнанцем на міжнародній арені".

У своїх майже щоденних висловлюваннях з приводу агресії путіна Байден не шкодував метафор: "воєнний злочинець", "кривавий диктатор", "головоріз" – лише короткий перелік компліментів адресованих кремлівському диктатору.

Білий дім чи не щодня анонсує новий пакет санкцій щодо країни-агресора (ембарго російських енергоносіїв, закриття повітряного простору для російських бортів), а розміри гуманітарної та військової допомоги Україні в майбутньому можуть нараховувати десятки мільярдів доларів. Один з останніх військових пакетів допомоги на 800 мільйонів доларів, анонсований США 21 квітня включив у себе: 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських снарядів, 72 тактичні транспортні засоби для буксирування 155-мм гаубиць, 121 тактична безпілотна повітряна система Phoenix Ghost, польова техніка та запчастини. І знову ж таки – це лише початок, попереду ленд-ліз. Погодьтеся – чітка та зрозуміла позиція такого потужного союзника як президент США ще більше додає впевненості у швидкій перемозі України.

Плани росії щодо легкого захоплення України не виправдалися через таку неочікувану для "східного сусіда" єдність Європи. Чітка позиція президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн не може не вселяти оптимізму – ЄС не залишиться осторонь нашої біди, росія пожалкує про напад. Кожен брифінг Урсули фон дер Ляєн стає потужним ударом по економіці рф.

Своїми заявами пані фон дер Ляєн анонсує черговий пакет санкцій і знищує будь-які економічні перспективи країни-агресора. Наразі вже анонсовано шостий пакет, що вимкне найбільший російський банк "Сбербанк" від системи SWIFT, а також передбачає поступову відмову Європи від російської нафти. П’ять попередніх пакетів, до прикладу, вже закрили доступ російських літаків до європейського неба, а також відправили у відомому напрямку усі російські кораблі.

Початок повномасштабного вторгнення в Україну також пришвидшив нашу євроінтеграцію – наприкінці лютого пані фон дер Ляєн вперше озвучила готовність Європарламенту прийняти Україну до ЄС.

"Україна бере участь у деяких європейських процесах, наприклад, в інтеграції українського ринку у єдиний ринок ЄС. Ми дуже тісно співпрацюємо, наприклад, в енергетиці, інших галузях. З часом Україна має вступити до ЄС, ця країна є однією з нас, і ми хочемо бачити її у європейській сім'ї", – сказала фон дер Ляєн, відповідаючи на запитання, чи має бути надано Україні статус кандидата на членство в ЄС.

8 квітня фон дер Ляєн прибула до Києва, зустрілась з президентом Зеленським, а також побувала у Бучі.

"Немає слів, щоб описати жах, який я бачила у Бучі", – заявила президент Єврокомісії під час благодійного вечора Stand Up for Ukraine у Варшаві. Немає жодного сумніву – потужна допомога європейської спільноти буде тільки підтримуватися запалом таких партнерів українського народу як Урсула фон дер Ляєн.

Ще одним великим другом усього українського став президент Польщі Анджей Дуда. Володимир Зеленський вже багато разів наголошував на дуже дружніх відносинах зі своїм колегою, які тільки посилились за час війни.

Президент Польщі був одним з перших політиків, який відреагував на російську агресію. Наприкінці лютого пан Дуда заявив, що Польща буде підтримувати прискорений вступ України до ЄС. Дуда був одним з перших політичних лідерів, що відверто почали називати російсько-українську війну геноцидом українського народу.

Своїми заявами Дуда продовжує просувати наратив допомоги Україні. До прикладу, у своєму твітері він повторив слова Зеленського: "Насправді захисникам України насамперед потрібні три речі: зброя, зброя і ще раз зброя".

Насправді, навіть тут не без ложки дьогтю – на початку березня, у Польщі з Україною виникло непорозуміння щодо 27 польських МІГів, які Польща спочатку була готова передати на озброєння Україні, але потім все таки передумала це робити, посилаючись на відсутність підтримки з боку НАТО. Ці винищувачі, тоді у березні, дуже допомогли б в "закритті" українського неба, і тому таку поведінку польського уряду у нас не зрозуміли. Але все-таки свої слова щодо допомоги Анджей Дуда вже через кілька тижнів закріпив відправленням до України військової допомоги у вигляді близько сотні модернізованих танків.

Також Дуда є прихильником ідеї надання допомоги Україні за принципом "плану Маршала". Зараз він є гідним представником народу Польщі, народу що від 24 лютого вже прихистив у себе більше ніж 2,5 мільйонів українських переселенців. Лише нещодавно Дуда у своєму виступі перед народом Польщі вчергове висловив свою підтримку Україні, а також анонсував скасування будь-яких кордонів між нашими країнами.

"На десятиліття, а може, дай Боже, на століття матимемо братську для Польщі державу, і, як сподіваюся, пророчо сказав Зеленський, між нашими країнами – Польщею та Україною – не буде більше кордону. Щоб ми жили разом на цій землі, будуючи та відбудовуючи своє спільне щастя та спільну силу, яка дозволить відбивати будь-яку небезпеку чи будь-яку можливу загрозу", – сказав Дуда.

Ще одна країна з міцними українськими звʼязками – Канада. Тут обовʼязково варто відзначити премʼєр–міністра Канади Джастіна Трюдо. На рівні з рештою друзів України він від самого початку війни чітко окреслив своє відношення до російської агресії.

"На тлі нападу на Україну Канада здійснить додаткові кроки для зупинки невиправданої російської агресії. Ми продовжуємо підтримувати Україну, її народ та українську громаду тут, в Канаді. Російські нахабні дії не залишаться безкарними", – сказав Трюдо.

24 лютого Трюдо оголосив про повну заборону на російський імпорт, а протягом наступних тижнів тільки продовжував нарощувати військову допомогу Україні. 19 квітня Канада анонсувала відвантаження канадської важкої артилерії в Україну, наразі важкі гармати вже допомагають звільняти Україну від російського окупанта. Трюдо неодноразово зустрічався з українською діаспорою в Канаді, що свідчить про його розуміння міцних дружніх звʼязків наших країн. Міцна дружба з такою потужною країною як Канада є запорукою переможного майбутнього нашої держави, а також вигідних економічних звʼязків, і Трюдо, як друг України, обовʼязково сприятиме такому майбутньому.

Неможливо оминути увагою також наших балтійських друзів. Латвія, Литва та Естонія утворили своєрідну коаліцію задля допомоги в боротьбі з росією. З самого початку повномасштабної війни президенти роблять усе можливе аби пришвидшити нашу перемогу. Країни Балтії допомагають і продовжують постачати Україні гуманітарну та військову допомогу загальною вартістю у мільйони доларів.

Окрім міцної дистанційної підтримки, 13 квітня президенти Литви – Гітанас Науседа, Латвії – Егілс Левітс та Естонії – Алар Каріс, особисто прибули до Києва, де зустрілися з Володимиром Зеленським, обговорили подальший план протидії російській агресії, а також побували у містах Київської області, де на власні очі пересвідчилися у звірствах окупаційних військ.

Дружнє сьогодення з країнами Балтії має неабияке майбутнє. Президент Зеленський вже озвучував ініціативу щодо створення обʼєднання держав U-24, куди будуть входити й Литва, Латвія та Естонія. Ідея в тому, що об'єднання держав U-24 має протягом доби надавати всю необхідну допомогу, зокрема збройну, для негайної зупинки конфліктів. Така готовність до взаємопідтримки зробить нашу дружбу з країнами Балтії ще більш міцною, а майбутнє безхмарним.

Окрім політичних лідерів, з початком повномасштабної війни Україна серед справжніх друзів набула також "лідерів думок" – акторів, співаків, музикантів, художників, письменників, науковців тощо.

Після 24 лютого такі люди просто були не взмозі мовчати про рашистську навалу. Вони збирають навколо себе весь цивілізований світ, закликають до боротьби проти спільного ворога, збирають гуманітарну допомогу та кошти на потреби українців.

Україну вже підтримали: Мадонна, принц Гаррі та Меган Маркл, Кріштіану Роналду, Пол Маккартні, Майкл Дуглас, Стівен Кінг, Сара Джесіка Паркер, Белла Хадід, Леді Гага, Девід Бекхем та чимало інших знаменитостей.

Такі друзі України не лише популяризують українське питання у світі, а й допомагають "особливими" гуманітарними вантажами. 26 лютого віцепрем’єр–міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав бізнесмена і винахідника Ілона Маска забезпечити Україну станціями Starlink та доступом до супутникового інтернету.

"Шановний Ілон Маск! Поки ви намагаєтеся колонізувати Марс – росія намагається колонізувати Україну! Поки ваші ракети успішну приземляються з космосу – російські ракети бомблять українські садки та лікарні! Ми потребуємо підтримки – прошу вас якнайшвидше забезпечити Україну станціями Starlink та доступом до супутникового інтернету", – заявив Федоров.

Вже через кілька тижнів почали повідомляти про перші станції Starlink, які запрацювали в Україні. Така допомога інженера-винахідника Ілона Маска є черговим підтвердженням того, що на боці України цивілізація та технології, на боці росії – розруха та "холодні туалети".

30 квітня до Львова приїхала Анджеліна Джолі. Світова зірка кіно відвідала поранених дітей, а також зустрілась з переселенцями. Джолі закликала до закінчення вбивчої війни, а також зазначила: "Немає сенсу від нанесення такої шкоди дітям, яка виходить за межі фізичних травм до емоційних і психічних травм". Також варто додати, що приїзд голлівудської зірки спричинив істерію на росії – там почали задаватись питаннями: "пачєму ані нє прієзжают в "Л/ДНР"?". Підтримка цивілізованого світу просто вкотре вказує на чиєму боці правда.

І останнє: голлівудська акторка українського походження Міла Куніс разом з чоловіком Ештоном Катчером зібрали на допомогу Україні 45 млн доларів. Куніс домовилась з компанією Airbnb щодо короткострокового безкоштовного надання житла українським біженцям. Окрім того, вони передали 20 тисяч бронежилетів на потреби ЗСУ.

"Українці – горді та сміливі люди, які у скрутний час заслуговують на нашу допомогу", – згодом зазначила Міла Куніс у своїх соцмережах. Також акторка, яка народилась і до восьми років жила у Чернівцях, заявила, що пишається бути українкою.

Сьогодні світова спільнота максимально обʼєднана метою допомогти Україні, стало модним усе українське: музика, кухня, картини тощо. Нарешті про нас почув весь світ. Хоч й такою великою ціною, але ми здобули багато справжніх друзів. Тут я зазначив лише кілька найгучніших імен наших братів та сестер, насправді ж їх мільйони по всьому світу, і щодня вони роблять усе для того, аби правда перемогла, аби перемогла Україна. І так буде.

Українські Національні Новини

Суспільство