duda-v-pekini-sprobuye-predstaviti-lideru-kitayu-tochku-zoru-zakhodu-v-pitanni-rosiysko-ukrayinskogo-konfliktu

Дуда в Пекіні спробує представити лідеру Китаю точку зору Заходу в питанні російсько-українського конфлікту

 • 31102 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда в четвер вирушить до Пекіна, де візьме участь у відкритті Олімпійських ігор. У рамках візиту він має намір скористатися "деякими дипломатичними можливостями", повідомив глава Бюро міжнародної політики при Президентові Польщі Анджею Дуді Якуб Кумох, пише УНН з посиланням на PAP.

Деталі

Як зазначає агенстсво, візит Глави держави до Пекіна стане можливістю провести переговори про ситуацію навколо України. Під час свого візиту до Китаю президент Анджей Дуда, зокрема, планує переговори з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем і главою МОК Томасом Бахом.

Мета цих переговорів, як зазначається, — переконати співрозмовників зіграти активну роль у проведенні російсько-українських переговорів. За словами джерела PAP, мова йде про "пошук того, хто міг би зіграти потенційну переговорну роль між Росією і Україною і дозволити президенту Володимиру Путіну вийти з цього конфлікту, зберігши обличчя, і в той же час завершити його мирним шляхом".

Цитата

“Президент Анджей Дуда в четвер відправиться до Пекіна, де візьме участь у відкритті Олімпійських ігор. Наш намір полягає в тому, щоб підтримати олімпійський рух, а також скористатися деякими дипломатичними можливостями, — сказав PAP Якуб Кумох, відповідаючи на питання про візит польського президента в Китай і заплановані під час нього зустрічі.

Він підтвердив, що "буде зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, а також з президентом МОК Томасом Бахом".

Він додав, що Президент Республіки Польща також зустрінеться з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.

"І ми, і генсек ООН зацікавлені у зустрічі під час відкриття Олімпіади", — наголосив глава Бюро.

Деталі

За словами Кумоха, президент прибуде до Пекіна вранці в п'ятницю і, швидше за все, вилетить до Польщі в неділю ввечері. На цей день запланована зустріч з Сі Цзіньпіном. При цьому він наголосив, що "у зв'язку з пандемією все може змінитися".

Додамо

Як пише Politico, час втручання Дуди у "вісь Пекін-Москва" важливий, так як після його переговорів буде зустріч Сі з президентом Росії Володимиром Путіним.

У виданні відзначають, що Путін і Сі, швидше за все, підготують спільний документ, в якому буде викладена їх "спільна" позиція щодо безпеки, а Росія заявить, що буде зміцнювати співпрацю з Китаєм в енергетичному і фінансовому секторах.

В офісі Дуди повідомили Politico, що він скористається своєю зустріччю з Сі в Пекіні, щоб підняти питання про загрозу, що виходить від "неспровокованого і невиправданого нарощування військової потужності і агресивної поведінки Росії проти України".

Цитата

“Китай є постійним членом Ради Безпеки ООН і важливим сусідом Росії. Голова Сі Цзіньпін прийме президента Путіна в Пекіні в п'ятницю - ми вважаємо вкрай важливим, щоб китайська сторона також отримала інший, європейський погляд на ситуації", — додали в офісі Дуди.

В офісі Дуди додали, що президент "твердо прихильний пошуку широкої міжнародної підтримки для деескалації".

Додамо

Раніше повідомлялося, що Росія і Китай обговорять тісніші газові та фінансові зв'язки під час візиту президента Володимира Путіна до Пекіна на зимові Олімпійські ігри.

Українські Національні Новини

Політика