dzhovanni-salvetti-veliki-korporatsiyi-i-globalni-privatni-fondi-vse-sche-nalyakani-ukrayinoyu

Джованні Сальветті: великі корпорації і глобальні приватні фонди все ще налякані Україною

 • 7638 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. Високі політичні та корупційні ризики в Україні відлякують системних іноземних інвесторів, хоча деякі з них в гонитві за високою прибутковістю державних бондів готові ігнорувати ці ризики, передає УНН.

Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю для спецпроекту "Репутаційні активістів" від "Практики влади" партнера XVIII Міжнародного PR-Фестивалю висловив Джованні Сальветті, керуючий директор міжнародної інвестиційної банківської групи Rothschild в країнах СНД.

"2018 рік став рекордним для M & A в глобальному масштабі, а 2019 рік був трохи менш потужним. Якщо розглядати злиття і поглинання (M & A), то весь регіон колишнього СРСР знаходиться в занепаді, в порівнянні, скажімо, з тим, що було десять років тому. Обсяг угод M & A в Росії досягав тоді 150 200 млрд дол., А зараз - близько $ 30 млрд на рік. Для України цей показник становив 5 6 млрд дол. до кризи з Росією, а сьогодні активність зводиться до купки угод менш ніж на $ 500 млн в рік ", - розповів Сальветті.

У той же час, за його словами, через корупцію та політичну нестабільність Україна програє своїм найближчим сусідам в конкуренції за інвестиції.

"Мені подобається Україна, і я вкладаю себе в цю країну як особистість, так як бачу потенціал. Однак більшість інвесторів, коли ми переглядаємо список країн і компаній, щоб вибрати, куди інвестувати, кажуть, що в даний момент Україна - не варіант. Високі внутрішні ризики, геополітичні ризики, високий рівень корупції, слабка законність, а також недавні дипломатичні скандали, в які, на жаль, залучена Україна, мало допомагають ", - говорить Сальветті з інвестиційної банківської групи Rothschild.

Він додав, що Україна не має доступу до дешевого закордонного фінансування, а політична і геополітична нестабільність стримують інвесторів через високого рівня ризику.

"Я говорю про прямі іноземні інвестиції і M & A, а інвестори в бонди, навпаки, вклали значні кошти в Україну за останні 12 місяців. Україна залучає інвесторів в державні облігації та боргові зобов'язання завдяки поліпшенню економічних перспектив і більш привабливими ставками в порівнянні із західними країнами. Україна також привертає спекулятивних інвесторів і хедж фонди, оскільки пропонує потенційно високу прибутковість, яка, природно, пов'язана з високими ризиками, але досвідчені інвестори можуть часто знаходити хороші арбітражні рішення з винагородою за ризик і заробляти гроші. В цілому, великі корпорації або глобальні приватні фонди все ще налякані України. Однак остання категорія є більш важливою, так як це ті інвестори, які дотримуються стратегічної і довгострокової перспективи, приносять ноу хау і вкладають значні кошти в основні активи. Інвестори в облігації і хедж фонди сьогодні тут, але вони можуть швидко піти, якщо справи підуть погано ", - пояснив Джованні Сальветті, керуючий директор міжнародної інвестиційної банківської групи Rothschild в країнах СНД.

Відповідаючи на питання, що може змінити ситуацію з інвестиціями в Україну, співрозмовник "Практики влади" перерахував ключові критерії для підвищення інвестиційної привабливості країни.

"По-перше, першорядне значення має поліпшення правопорядку. По-друге, якщо країна хоче залучити інвестиції, вона повинна здійснювати програму реформ без перепочинку і з урахуванням інтересів іноземних інвесторів. По-третє, щоб залучити нових іноземних інвесторів, потрібно добре ставитися до вже наявних. кращі посли бренду Україна - це ті, хто вкладає свої гроші в Україну і створює робочі місця. По-четверте, Україні потрібні історії успіху для міжнародного портрета. По-п'яте, дуже уважно стежте за діяльністю правоохоронних органів, які іноді роблять надмірний тиск на економічних операторів, викликане, так би мовити, неясними мотивами. Інвестори люблять чесних і реформістських політиків і не люблять корупціонерів і популістів, чи не так? " - підсумував Сальветті.

Українські Національні Новини

Новини Бізнесу