ekonomika-sche-odin-velikiy-front-radnik-prezidenta-rozpoviv-pro-rosiyski-biznes-spilnoti-yakim-bula-vigidna-viyna-v-ukrayini

Економіка - ще один великий фронт: радник Президента розповів про російські бізнес-спільноти, яким була вигідна війна в Україні

 • 330752 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Війна в Україні, яку розпочала російська федерація, була вигідна низці бізнес-спільнот рф. Таким чином вони планували отримати повний контроль над підприємствами, що функціонують на території України, однак так чи інакше пов’язані з росією. Про це повідомив радник Президента України Олег Устенко, передає УНН.

Деталі

Одними з бізнесменів рф, яким могла бути вигідна війна в Україні є Михайло Фрідман (“Альфа-Банк Україна”, міжнародний інвестиційний бізнес “LetterOne”), Андрій Мельниченко (мінерально-хімічна компанія “ЄвроХім”), Олег Дерипаска (власник холдингу “Базовий Елемент”, колишній власник ХТЗ) та Дмитро Мазепін ("Об'єднана хімічна компанія "Уралхім"). Останній до речі, чи то за збігом обставин, чи заплановано - у лютому перед війною, розпочав викуп акцій “Тольяттіазот”, - одного із найбільших у світі виробників аміаку, який транспортується на експорт лише через Одессу.

Цитата

“Так і є. Зараз вже можна сказати що те, що здавалося раніше хаотичними кроками, які можна було пояснити в першу чергу бізнесінтересами – в реальності не були такими банальними бізнесінтересами і хаотичними кроками. Це все було сплановано заздалегідь і це була як карта військових дій, яка існувала і реалізовувалася у нас в Україні”, - вважає Устенко.

Він наголосив - подібна “зацікавленість” російського бізнесу була націлена не лише на Україну.

“Все, що відкрилося зараз із війною показує, що саме таке відбувалося і в інших країнах світу, в тому числі і в ЄС. Давайте згадаємо як, наприклад, Німеччина вибудовувала свою енергетичну політику, як було переведення перших осіб Німеччини на керівні посади в державні енергетичні компанії рф. Тобто в них було настільки багато інтересів і все це не було хаотичними діями, як тоді здавалося. Вони чітко розуміли як, що і для чого роблять”, - заявив радник Президента.

На думку Устенка, така політика росії та бізнесменів більше не може продовжуватися, тому треба докласти багато зусиль на законодавчому рівні як Україні, так й іншим країнам світу, аби запобігти таким діям в майбутньому.

“Чи може це продовжуватися далі? Точно ні, бо вже цілком зрозуміло що економіка – це просто великий фронт і такого просто не може повторитися. Це означає, що є багато викликів на майбутнє. Навіть у поствоєнний період: для СБУ, розвідки, в принципі для служби економічної безпеки України (...)

Можна відслідковувати будь-які транзакції, можна розуміти хто і як фінансує будь-яку компанію, хто є кінцевим бенефіціаром – щоб унеможливити виникнення всіх цих ризиків у майбутньому. І законодавчо це теж легко зробити. Проблема лише у проведенні кропіткої аналітичної роботи, але це точно те, що ми можемо зробити самі, маючи підтримку від наших союзників зараз, і вона далі буде йти. Ми є членами багатьох міжнародних організацій, які займаються саме такими аспектами фінансів і економіки”, - підсумував Олег Устенко.

Нагадаємо

Раніше Олег Устенко заявив, що у плануванні нападу росії на Україну була задіяна бізнес-спільнота рф.

Українські Національні Новини

Політика