ekonomika-ukrayini-cherez-viynu-mozhe-skorotitisya-schonaymenshe-na-tretinu-nbu

Економіка України через війну може скоротитися щонайменше на третину - НБУ

 • 125673 переглядiв

КИЇВ. 14 квітня. УНН. Реальний ВВП України, на тлі повномасштабного вторгнення рф, може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році, прогнозує Національний банк України, пише УНН.

Цитата

"За оцінками Національного банку, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році", - повідомили у регуляторі.

Деталі

Скорочення ВВП України, як зазначили у НБУ, очікується за усіма складовими.

"Зокрема, приватне споживання знизиться, зважаючи на вимушений виїзд багатьох громадян з країни, зростання рівня безробіття, зменшення доходів та економію на другорядних витратах. Через суттєву невизначеність та високі ризики значно скоротиться й інвестиційна активність", - зауважили у Нацбанку.

При цьому у регуляторі вказали, що остаточна оцінка втрат економіки від повномасштабної агресії росії проти України насамперед залежатиме від тривалості воєнних дій.

"Запорукою швидкого відновлення України є подальше проведення структурних реформ, залучення масштабної міжнародної підтримки та інтеграція в Європейський Союз", - підкреслили у НБУ.

Доповнення

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль раніше вказував, що через війну Україна втрачає від 35% до 50% ВВП, щодня втрати бюджету сягають близько 2 мільярдів гривень. За прогнозом Мінекономіки - на близько 40%.

Світовий банк оцінює, що на тлі війни економіка України скоротиться приблизно на 45%.

Українські Національні Новини

Економіка