eks-premyer-kanadi-gotoviy-dopomogti-zi-zvilnennyam-gromadyan-krayini-zatrimanikh-v-kitayi

Екс-прем'єр Канади готовий допомогти зі звільненням громадян країни, затриманих в Китаї

 • 9687 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Колишній прем'єр-міністр Канади Жан Кретьєн (1993-2003 роки) готовий поїхати до Китаю, щоб спробувати налагодити зіпсовані відносини між Оттавою та Пекіном, і повернути додому двох затриманих в КНР канадців. Про це в п'ятницю телеканалу CBC повідомив його представник Брюс Хартлі, передає УНН.

"Якщо прем'єр-міністр (Джастін Трюдо) попросить Кретьєна, то він готовий вирушити в Китай, щоб послужити Канаді в цей непростий час, допомогти нашим фермерам і повернути двох (затриманих в КНР) канадців додому", - сказав він.

Нагадаємо, у грудні 2018 року, між Оттавою та Пекіном виникли дипломатичні тертя, пов'язані із затриманням в Ванкувері фінансового директора компанії Huawei Мен Ваньчжоу. Вона була затримана 1 грудня в аеропорту Ванкувера канадськими правоохоронними органами за окремим запитом про екстрадицію прокуратури Східного округу Нью-Йорка в зв'язку з обвинуваченням у порушенні американських торгових санкцій проти Ірану. 11 грудня суд випустив її під заставу, дозволивши проживати в ванкуверському будинку її чоловіка до остаточного рішення про екстрадицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава МЗС Канади назвала рішення суду Китаю про страту канадця жорстоким і нелюдським

Незабаром влада КНР затримали в Пекіні колишнього канадського дипломата, співробітника НВО "Міжнародна кризова група" Майкла Коврига, а потім повідомили про затримання канадського громадянина Майкла Спейвора. Останній є главою міжнародною неурядовою організацією Paektu Cultural Exchange, яка влаштовує туристичні поїздки в КНДР і проводить в цій країні хокейні матчі. Обидва канадських громадянина звинувачуються в скоєнні дій, що становлять загрозу національній безпеці Китаю. У травні Коврига та Спейвор були відправлені під арешт.

Українські Національні Новини

Політика