eksgensek-nato-rasmussen-proponuye-priynyati-ukrayinu-do-alyansu-bez-garantiy-dlya-okupovanikh-teritoriy

Ексгенсек НАТО Расмуссен пропонує прийняти Україну до Альянсу без гарантій для окупованих територій

 • 188897 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув пропозицію про вступ України до військового альянсу, але без поширення дії статті 5 Вашингтонського договору на окуповані росією території. Про це повідомляє The Guardian, інформує УНН.

Деталі

Видання зазначає, що влітку наступного року у Вашингтоні відбудеться ювілейний, 75-й саміт НАТО, і питання про майбутнє членство України в Альянсі напевно стане однією з головних тем.

Расмуссен заявив, що питання про членство України в НАТО не може бути знову відкладено на наступний рік.

"Настав час зробити наступний крок і надіслати Україні запрошення про вступ до НАТО. Нам потрібна нова архітектура європейської безпеки, в якій Україна перебуватиме в самому серці НАТО", - заявив колишній генсек.

Прихильники вступу України до НАТО заявляють, що практично неможливо запропонувати членство країні, яка перебуває в стані війни, оскільки згідно зі статтею 5 НАТО про колективну самооборону всі країни-члени Альянсу зобов'язані встати на захист країни, яка перебуває в стані конфлікту.

Прийняття в НАТО всієї України фактично означало б повідомлення росії про те, що Альянс збирається почати війну з москвою. На думку Расмуссена, виключення зі складу НАТО території, що тимчасово окупували росія, знизить загрозу російсько-натовського конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг про війну в Україні: треба готуватися до довгого і складного шляху

Расмуссен заперечив, що цей крок буцімто призведе до заморожування конфлікту, поступившись росії українською територією.

"Абсолютна надійність гарантій за статтею 5 утримала б росію від посилення нападів на українську територію в межах НАТО і таким чином звільнила б українські сили для відправки на фронт”, - зауважив Расмуссен.

За його словами, що зробити статтю 5 переконливою, “необхідно дати росії чіткий сигнал, що на будь-яке порушення території НАТО буде відповідь”.

Він також назвав три основні причини, через які Україні має бути запропоновано членство. За його словами, вступ України до НАТО послужить оплотом проти все ще агресивної росії. По-друге, він сказав: "Ми повинні усвідомити, що сірі зони - це зони небезпеки. Нейтралітету в старому розумінні цього слова більше не існує. Сірі зони стають для путіна спокусою для нападу". Нарешті, він заявив, що українська армія зараз є найбільш загартованою в боях армією в Європі і може слугувати прикладом для інших європейських держав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постпред України при Раді Європи: наразі вирішується яким чином функціонуватиме фонд компенсації завданих рф збитків

Українські Національні Новини

Політика