eksgolova-minapk-nazvav-mayachneyu-rozrakhunki-novopriznachenogo-kerivnika-ukrspirtu

Ексголова МінАПК назвав маячнею розрахунки новопризначеного керівника Укрспирту

 • 11175 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Колишній міністр агропромисловості Максим Мартинюк дорікнув новопризначеному керівнику ДП "Укрспирт" Сергію Блескуну в схожих на маячню розрахунках приватизації цієї компанії, повідомляє УНН з посиланням на його блог.

"Новопредставленний тимчасовим урядом тимчасовий керуючий Укрспирту Блескун вирішив відразу блиснути і заявив про 6-7 млрд грн, які ми легко отримаємо від приватизації цього самого ДП "Укрспирт". Теж непогано. Свіжа ідея, гідна сума, відразу відчувається масштабність і сміливість. Залишилося знайти диво-інвестора, який заплатить 6-7 млрд грн за підприємство з вартістю активів 0,86 млрд (у тому числі основних засобів 0,13 млрд) і EBITDA приблизно 0,04 млрд грн", - заявив Мартинюк.

Якщо врахувати той факт, що влада з 1 січня 2020 року хоче демонополізувати спиртову галузь, і тільки після цього віддати старі заводи на приватизацію - ідея і зовсім виглядає малоприбутковою для держави, продовжив Мартинюк.

Він пояснив, що вся цінність заводів Укрспирту - у їх монопольній ліцензії на виробництво спирту. Не буде цих ексклюзивних прав - жодному інвесторові не знадобиться ця купа металобрухту.

"Демонополізація виробництва спирту доб'є Укрспирт за рік, а його вартість буде дорівнювати ліквідаційній: металобрухт плюс вартість проммайданчика.

Єдиний спосіб продати комусь морально і фізично застарілі заводи Укрспирту - це продавати їх разом з квазімонополією на виробництво спирту етилового на певний період часу. Купив завод - маєш право виробляти N декалітрів спирту на рік. Таких покупців може бути 5-6, більше просто не потрібно. А щоб твоя інвестиція в придбання і модернізацію окупилася - держава гарантує, що нових ліцензій на виробництво харчового спирту видавати не буде протягом, наприклад, 7 років. Але навіть при такій хитромудрій стимулюючій системі ми не наторгуємо ні 6, ні 7 млрд", - підкреслив Мартинюк.

Сам ексміністр вважає, що держава повинна позбуватися від такого токсичного об'єкта, як Укрспирт.

"Але навіщо нести маячню про 6-7 мільярдів?" - резюмував він.

Нагадаємо, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов на своїй сторінці в Facebook повідомив, що Кабмін призначив на посаду в.о. керівника Укрспирту Сергія Блескуна, який до недавнього часу був радником Милованова з питань спиртової галузі.

Довідка. Сергій Блескун - протягом 2001-2006 років жив і працював у Москві (РФ). Був директором по роботі з клієнтами ВАТ "Лебедянський" (соки ТМ "Я", "Тонус", "Фруктовий сад", "Фрустайл" і "Фрутоняня"). Протягом 2006-2008 років був директором концерну "Оверлайт" (ТМ "Мягков", "Штурман", "Одеса", L'Odessika), власником якого був Борис Кауфман - він же був бенефіціаром "Платинум банк", у який Блескун у час свого керівництва в ДП "Укрспирт" спрямував кошти. Протягом 2008-2015 років Блескун був комерційним директором компанії Nemiroff, звідки і потрапив у ДП "Укрспирт".

Українські Національні Новини

Економіка