eksministr-ekonomiki-zelenskiy-povinen-ne-dopuskati-arbitrazhu-po-motor-sichi-i-pokarati-vinnikh-u-tskuvanni-kitayskikh-investoriv

Ексміністр економіки: Зеленський повинен не допускати арбітражу по "Мотор Січі" і покарати винних у цькуванні китайських інвесторів

 • 18726 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. Президент Володимир Зеленський не наводить законних причин для блокування доступу китайських акціонерів до управління "Мотор Січ", тому його дії є політично мотивованими. На це звертає увагу в своїй публікації Віктор Суслов, ексміністр економіки, передає УНН.

"З точки зору законодавства, не ясно, що значить "президент має намір не допустити покупки контрольного пакету акцій", - коментує експерт особисте втручання президента України в законну угоду з продажу контрольного пакета акцій "Мотор Січ". - Адже при цьому Зеленський не говорить, що китайці поступили не по закону або порушили якісь норми".

Ексміністр економіки також підтвердив думку більшості експертів, що протидія президента Зеленського доступу китайських інвесторів до управління "Мотор Січ" - суто політичне явище на догоду Вашингтону.

"Пояснити таке поводження української влади, на жаль, можна тільки політичними, а точніше геополітичними причинами. Україна, швидше за все, в конфлікті з китайськими інвесторами відстоює геополітичні інтереси США. Однак якщо це так - якщо українське керівництво діє в інтересах третьої сторони, а не України, і при цьому готове до величезних економічних втрат нашої держави, воно зобов'язане заручитися гарантіями американців, що в разі програшу арбітражу 3,5 мільярда доларів платити буде не Україна, а США. Власне, як і будь-які інші витрати, пов'язані з ймовірною (це встановить суд) односторонньою відмовою України від виконання своїх зобов'язань у зв'язку з продажем акцій китайським інвесторам", - пише Віктор Суслов.

Колишній урядовець спростував слова українських дипломатів, що тиск на китайських акціонерів "Мотор Січ" пройде для України без наслідків: "Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що "ситуація навколо "Мотор Січі" не впливає на інвестиційний клімат в Україні". Але така заява більше схоже на заклинання, ніж на глибоке розуміння того, що відбувається. Китайська дипломатія далеко не завжди публічна, але завжди дуже уважна. І майже завжди ефективна", - прогнозує економіст майбутні ускладнення і наслідки у торговельно-економічній сфері, які вийдуть далеко за межі суто українсько-китайських відносин.

Китайська Skyrizon раніше заявила, що дії СБУ, РНБОУ і президента України, який підписав указ про введення санкцій проти акціонера "Мотор Січ", є "варварським пограбуванням", що виключає можливість мирного врегулювання. Віктор Суслов вважає, що за зривом угоди в перспективі піде притягнення до відповідальності всіх українських посадовців, причетних до блокування діяльності китайських акціонерів "Мотор Січ".

"В інтересах України публічно розкрити всі обставини, пов'язані з конфліктом з китайськими інвесторами "Мотор Січі", провести переговори з китайською стороною, включаючи інвесторів і китайський уряд, дійти згоди, не доводячи справу до розгляду в міжнародному арбітражі. І провести внутрішнє розслідування всіх обставин виникнення цього конфлікту із залученням до відповідальності українських посадових осіб у разі встановлення їх провини", - сказав експерт, зазначивши, що через міжнародний арбітраж Україна втратить "величезні гроші" в сумі 3,5 млрд дол., а також стане очевидно, що "вона винна в порушенні своїх зобов'язань щодо захисту іноземних інвестицій", - сказав експерт про наслідки дій президента Зеленського щодо китайських інвесторів "Мотор Січ", які інвестували в купівлю акцій і розвиток заводу близько мільярда доларів.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Суд відправив Навального в колонію на 3,5 року

     • 25759 переглядiв

    Дубінський: Зеленського купають в уявних успіхах

     • 16120 переглядiв