ekspert-grivnya-ipotechnogo-kreditu-zbilshuye-vvp-krayini-v-serednomu-na-11-grn

Експерт: гривня іпотечного кредиту збільшує ВВП країни в середньому на 11 грн

 • 12434 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. Іпотека - драйвер економічного зростання. При цьому іпотечний мультиплікатор становить 11,48, тобто кожна гривня іпотечного кредиту збільшує ВВП країни в середньому на цю суму. Про це у своїй авторській колонці пише заступник голови правління Глобус Банку Олена Дмитрієва, повідомляє УНН.

"Дивлячись як активно будується Київ, не віриться, що іпотека в Україні майже завмерла. Зараз менше 3% житла, що будується продається з використанням банківського кредиту. При цьому переоцінити значення іпотеки для розвитку економіки дуже складно", - відзначає Дмитрієва.

За різними оцінками одна гривня, вкладена в будівництво житла, формує від 4 до 6 гривень валового внутрішнього продукту. Як пояснює Дмитрієва, грошові кошти населення, які використовуються на придбання нерухомості, створюють додаткову вартість за рахунок використання їх як для житлового будівництва, так і для розвитку міст, інфраструктури, створення додаткових робочих місць.

"Зростання будівельного бізнесу призводить до пожвавлення в суміжних сферах - виробництві будівельних матеріалів і конструкцій, будівельному і дорожньому машинобудуванні, деревообробній галузі, виробництві меблів. При цьому іпотечний мультиплікатор становить 11,48, тобто кожна гривня іпотечного кредиту збільшує ВВП країни в середньому на 11,48 гривень. Не випадково "Новий курс" Рузвельта, який призвів до економічного зростання, почався з розвитку кредитування домоволодінь", - вважає банкір.

За словами Дмитрієвої, розвиток іпотечного кредитування позитивно впливає на подолання соціальної нестабільності і нерівності, задоволеність громадян умовами життя і бажання їх жити в нашій країні.

Одним з основних партнерів банку в сфері іпотечного кредитування, є ХК "Київміськбуд".

Як повідомляв УНН, найбільший столичний забудовник активно використовує різні фінансові інструменти для зручності інвестора, в часності й іпотечне кредитування. Як розповіли в компанії, для того, щоб купити житло на умовах іпотеки, необхідно сплатити перший внесок у розмірі від 30 до 50%. Решту суми в кредит на різних умовах надасть один з трьох банків з якими співпрацює компанія.

Українські Національні Новини

Економіка