ekspert-grivnyu-zmitsnili-zovnishni-finansovi-spekulyanti

Експерт: гривню зміцнили зовнішні фінансові спекулянти

 • 16331 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. На зміцнення національної валюти вплинули зовнішні фінансові спекулянти, які рекордно вклалися в облігації держпозики. Але до осені ситуація зміниться, адже інших економічних передумов для зміцнення гривні немає. Таку думку в коментарі УНН висловив міжнародний економічний експерт, голова ГО "Національний інтерес України" Ігор Гарбарук.

"На мою думку, зміцнення гривні пов'язане з рекордними вкладеннями зовнішніх фінансових спекулянтів в облігації держпозики (ОВДП), яких у нас у країні чомусь називають іноземними інвесторами. З огляду на те, що в червні дані нерезиденти збільшили купівлю ОВДП на 32% до 57,2 млрд грн, продаючи для цього валюту і обмінюючи її на гривню - пропозиція на ринку значно перевищила попит на покупку валюти. Але, підкреслю, - по більшій мірі це тримісячні спекулятивні короткострокові вкладення. Прибутковість у 18% національних ОВДП при стабільному курсі забезпечує фінансовим спекулянтам прибутковість у 18% в доларі. Це практично унікальна ситуація для гравців ринку! Але, як тільки кон'юнктура зміниться, ми побачимо відтік даних вкладень. Особливо це буде помітно у вересні, коли ще чинному уряду доведеться погашати 52,2 млрд грн зовнішніх боргових зобов'язань", - вважає економічний експерт.

На думку Гарбарука інших підстав для зміцнення національної валюти немає.

"Яких-небудь особливих економічних передумов як для зміцнення, так і для девальвації національної валюти в даний момент немає. Крім деякого зростання експорту сировини з аграрного сектора в країни ЄС, загальна ситуація абсолютно стандартна. Від'ємне сальдо країни за перші 4 місяці року склало 2 093,1 млн дол. Рік тому за цей же період вона становила 1 441,4 млн дол. - зростання в 651,7 дол. в повній мірі! Імпорт товарів в Україну зріс на 9,3% і склав 18 456,9 млн дол. зростання експорту склав всього лише 6% і склав 16 363,8 млн дол", - пояснив Гарбарук.

Експерт також зазначив, що зміцнення гривні жодним чином не впливає на ціни на роздрібному ринку. Якогось помітного зниження цін на товари щоденного споживання немає.

"Зміцнення національної валюти - це і добре, і одночасно породжує певні проблеми. Курс у Бюджеті країни на 2019 рік зафіксовано на рівні 29,4 грн за долар. З огляду на загальну негативну економічну ситуацію, а також те, що митні платежі прив'язані до курсу валют - у нас на сьогодні рекордна невиконання надходжень до держбюджету, які за оцінками Рахункової палати склали тільки за перші п'ять місяців більше 50 млрд грн", - резюмував Гарбарук.

Як спільно УНН, за останні кілька днів гривня зросла відносно долара. На 5 липня 2019 року офіційний курс гривні встановлений на рівні 25,87 грн/дол.

Українські Національні Новини

Економіка