ekspert-nerukhomist-zalishayetsya-alternativnim-instrumentom-zberezhennya-nakopichen

Експерт: нерухомість залишається альтернативним інструментом збереження накопичень

 • 16215 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Вкладення у нерухомість залишається альтернативою банківським депозитам, адже довіра до фінансового сектору не відновлена. Про це коментарі УНН сказав експерт з нерухомості Олександр Рубанов.

"Первинку сьогодні купують для перепродажу в меншій мірі. Більше для заощаджень тих накопичень, які ще є. Як альтернатива банкам - адже до фінансового, банківського сектору довіру поки не відновили. Нерухомість, як і раніше, в цьому сенсі в пріоритеті: це те, що можна здавати, перепродати, та й самому поліпшити побут", - вважає експерт.

На думку експерта, зараз немає передумов до серйозного зростання цін на нерухомість, однак потроху ціни все ж таки зростатимуть.

"Можливі незначні зміни, пов'язані зі зростанням цін на енергоносії, а це вагома складова вартості квадратного метра. Плюс будівельні матеріали - це все лягає в собівартість квадратного метра. Ринок за цінами сьогодні більш-менш стабільний", - вважає Рубанов.

Як повідомляв УНН, експерти прогнозують, що вартість нерухомості на первинному ринку буде продовжувати поступово рости, зокрема, через зростання собівартості будівельних робіт і зростання вартості будівельних матеріалів.

Глава правління - президент ХК "Київміськбуд" Ігор Кушнір, зазначив, що вартість житла повинна стати одним з головних критеріїв вибору об'єкта для інвестування, адже вартість нижче ринкової - привід насторожитися.

"Якщо потенційний інвестор займається моніторингом цін на ринку - це вже великий плюс. Адже зазвичай просто бачать низьку ціну і біжать купувати, не роздумуючи, хто там і що. Повинна насторожити ціна, нижче ринкової. Є головний орієнтир - вартість квадратного метра, яку вираховує Мінрегіон (зараз Міністерство розвитку громад і територій). На початку року це був показник 13,8 тис. грн, до якого слід додати витрати на проектування, землю, маркетинг і т.д. До того ж, працювати без прибутку ніхто не буде. І якщо квадратний метр економ-класу коштує в середньому близько 18 тис. грн, то продаж такого за 14 може бути сумнівним. Це або компанія, яка хоче зібрати гроші і зникнути, або занадто дешеві (а значить неякісні) матеріали, будівельники і т.д.", - пояснив Кушнір.

Президент ХК "Київміськбуд" також додав, що собівартість будівництва постійно зростає і тільки за останній рік вона зросла на 30%. Постійно дорожчають будівельно-монтажні роботи, а якщо ще й долар виросте до 30 грн, то це потягне за собою подорожчання і собівартості і вартості робіт, а отже ціна за квадратний метр також зросте.

Українські Національні Новини

Економіка