ekspert-pervinniy-rinok-zhitla-aktivnishe-adzhe-lyudi-khochut-zhiti-u-novikh-budinkakh

Експерт: первинний ринок житла активніший, адже люди хочуть жити у нових будинках

 • 15330 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. На сьогодні первинний ринок житла значно активніший, ніж вторинний. Адже люди хочуть жити у нових будинках. Таку думку в коментарі УНН висловив експерт з нерухомості Віктор Несін.

"Первинний ринок достатньо стабільний, що стосується цінової політики. І він активніший, ніж вторинний, відсотків на 30% активніше, там транзакції набагато частіше відбуваються. Думаю, що пов'язано це з тим, що це нове житло, нові будинки, люди хочуть жити в нових будинках, з новими під'їздами, а не в хрущовках і сталінках", - упевнений експерт.

Водночас, він не береться давати прогноз зростання цін на ринку житлової нерухомості. Адже на вторинному ринку вартість житла залежить в більшій мірі від бажань самого продавця, а на первинному - від цілої низки чинників.

"І якщо на вторинному ринку людина продає нерухомість з якоюсь метою: позбутися від неї вирішив або йому кудись потрібно, йому знадобилися гроші, він самостійно приймає рішення, може він продати дешевше, ніж купив, чи ні; то на первинному ринку - це бізнес. І якщо бізнес не має рентабельності і прибутку - він не працює. Первинний ринок буде зупинятися, якщо не буде прибутку. Тому, коли у нас дорожчають будматеріали, бензин – об'єктивно дорожчає вартість квадратного метра", - пояснив експерт.

Як повідомляв УНН, аналітики і забудовники прогнозують найближчим часом зростання цін на житло в новобудовах. За підсумками минулого року собівартість будівництва зросла на 30%, а з початку цього року - майже на 15% подорожчали будівельно-монтажні роботи. Продовжують зростати і вартість землі, прокладки та підключення до мереж, проектні та супутні їм роботи, будівельні матеріали і зарплата будівельникам. Найбільший столичний забудовник ПрАТ "ХК "Київміськбуд" уже в листопаді обіцяє підвищення вартості деяких об'єктів не менше, ніж на 3%.

Українські Національні Новини

Економіка