ekspert-poyasniv-chomu-ksu-mozhe-viznati-lyustratsiyu-nekonstitutsiynoyu

Експерт пояснив, чому КСУ може визнати люстрацію неконституційною

 • 8057 переглядiв

КИЇВ. 17 квітня. УНН. На поточному тижні КСУ повернеться до розгляду конституційності ЗУ "Про очищення влади". Рішення суду про скасування люстрації вдарить по рейтингу Порошенка. При цьому, неефективність ЗУ "Про очищення" очевидна вже давно. Про це у коментарі УНН розповів експерт і політик Олександр Солонтай.

"Я думаю, що якщо КСУ доведе до логічного завершення розгляд цього питання - це буде останній гвіздок у рейтинг Порошенка перед другим туром, якщо Конституційний суд скасує люстрацію. На мою думку, зараз президентській вертикалі потрібно включитися негайно у політичний процес. Проте, не факт, що збереження цієї люстрації йому (Порошенку - ред.) допоможе виграти вибори", - сказав він.

За словами експерта, люстрація була неефективною, хоча і виконала певну політичну місію.

"Я підтримую саму наявність закону про люстрацію. Разом з тим, я вважаю, що він неправильно написаний, і що є неправильні механізми.

Окремі положення там не просто потребують змін, а потребують кардинальних змін", - додав Солонтай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄСПЛ рекордно швидко бере в роботу скарги від люстрованих в Україні правоохоронців

Від наголосив, що змін, зокрема, потребують наступні положення ЗУ "Про очищення влади": механізм відсторонення осіб, які були раніше при владі, норми про уникнення люстрації шляхом перебування у зоні бойових дій, питання переходу людей з однієї посади на іншу, тощо.

Експерт зауважив на тому, що механізми у люстраційному законі мають бути прописані таким чином, щоб не порушувати конституційних прав людини.

"Саме тому, консультації, які давали активісти з правозахисного сектору, до ЗУ - до них треба було прислухатися...

Це така ж сама проблема, як із незаконним збагачення, що скасував КСУ", - резюмував Солонтай.

Нагадаємо, як писав УНН, 18 квітня, КСУ повернеться до розгляду "люстраційного" закону.

Українські Національні Новини

Політика