ekspert-poyasniv-chomu-zakon-pro-lyustratsiyu-porushuye-prezumptsiyu-nevinuvatosti

Експерт пояснив, чому закон про люстрацію порушує презумпцію невинуватості

 • 17143 переглядiв

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. ЗУ “Про очищення влади”, розгляд якого на відповідність Конституції України сьогодні продовжує КС, не відповідає таким основоположним принципам, як індивідуальна відповідальність та презумпція невинуватості. Таку думку у коментарі УНН висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Саме тому, вважає юрист, так званий люстраційний закон має підстави бути скасованим рішенням Конституційного суду України.

“Усі рішення про люстрацію, які приймалися на підставі цього закону, застосовуються без предметного розгляду конкретної справи, ролі конкретної особи. Це просто розповсюджувалося на велику кількість людей, які займали відповідну посаду, і нібито, передбачалося, що у зв'язку з цим вони "допомагали Януковичу узурпувати владу". Проте, це — абсолютна нісенітниця”, - завчив Петренко.

Адже кожен такий факт – “участь в узурпації влади”, відносно кожної окремо людини, потрібно було б довести.

“Бо кожен злочин має місце вчинення, час і свої елементи. А тут, у нашому люстраційному законі, основним критерієм є перебування на посаді. Тому, зрозуміло, що це нісенітниця. І презумпція невинуватості тут не застосовується”, - пояснив експерт, наголосивши на тому, що у чинній редакції ЗУ “Про очищення влади” підлягає скасуванню.

Як писав УНН, у справі люстрованих в Україні ексчиновників “Полях та інші проти України” ЄСПЛ одноголосно постановив, що мали місце:

- порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв’язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;

- порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п’яти заявників.

При цьому, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

За словами експерта РПР з питань конституційної реформи Володимира Шаповала, КСУ має нарешті поставити крапку у люстраційному питанні, або ж взагалі закрити вказане провадження. 

Експерти і політики прогнозують, що Суд визначиться з цього приводу найближчим часом. При цьому існують думки, що КС скасує лише окремі положення люстрації, зокрема, ті, які перераховані у поданні народних депутатів. 

Українські Національні Новини

Політика