ekspert-poyasniv-komu-distanetsya-tserkovne-mayno-pislya-perekhodu-parafiy-do-ptsu

Експерт пояснив, кому дістанеться церковне майно після переходу парафій до ПЦУ

 • 21057 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Кому буде належати церковне майно, після переходу парафій від української православної церкви московського патріархату до Православної Церкви України, залежить від статусу, яке це майно має зараз, і статуту парафії, в якому повинна бути прописана процедура переходу майна у власність, під час підпорядкування парафій іншій церкві. Про це журналісту УНН розповів експерт з релігієзнавства Дмитро Горєвой.

"Якщо це майно у власності державній чи комунальній, то потрібно дивитись умови договору про оренду такого майна. Якщо там не вказано, що у разі переходу парафії в інше підпорядкування майно забирається, то воно залишається. Якщо вказується, що договір розривається, то його розривають і потрібно його складати знову", - сказав Горєвой.

Водночас, якщо це майно належить по праву власності цій релігійній організації і вона вирішила перейти в підпорядкування іншій церкві, то тоді за нею зберігається право на майно. Проте, якщо перейти до іншої церкви вирішила лише частина парафії, то існує значний простір для маневру та обману вірян, з метою збереження права власності на майно попереднім власником.

"Якщо громада є власником майна і менша частина громади хоче перейти і утворює нову релігійну громаду, то майно залишається за старою релігійною громадою, за старою юридичної особою. Було чимало випадків, коли людей просто обманювали. Зокрема, так було на Західній Україні, на Волині, на півночі Тернопільської області, коли людям казали: якщо хочете перейти - реєструйте собі нову релігійну громаду і переходьте. Люди так робили, а потім їх просто позбавляли права на храм, тому що юридично створюється нова юрособа і в неї немає ніяких прав на цей храм, а вони є тільки в старої юрособи. Тут багато підводних каменів в цьому процесі", - зазначив Горєвой.

Раніше експерт пояснив як відбуватиметься перехід парафій УПЦ МП до ПЦУ.

Додамо, що 6 січня у Стамбулі відбулася церемонія передачі Томосу митрополитові Київському і всієї України Епіфанію.

Українські Національні Новини

Політика