ekspert-pravila-pokupki-zhitla-vid-zabudovnika-investorovi-bilsh-zrozumili-nizh-gra-na-vtorinnomu-rinku

Експерт: правила покупки житла від забудовника інвестору більш зрозумілі, ніж "гра" на вторинному ринку

 • 8812 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. Первинний ринок зрозуміліший інвестору, ніж вторинний, на якому відсутні правила гри. Таку думку у коментарі УНН висловив експерт з нерухомості Іван Кудояр.

Експерт зазначає, що сьогодні покупець більше орієнтований на первинку, ніж на вторинку.

"Первинна нерухомість більш зрозуміла інвестору. Це - новий будинок, гарний під'їзд. Вторинний ринок лякає своєю невизначеністю і відсутністю будь-яких правил гри - з одного боку. З іншого - потрібно платити всю суму відразу, у доларах. По-третє - це старе житло, з бабусями біля під'їзду, яке лякає молодь. Тому первинка і користується попитом більше у інвестора", - зазначив експерт.

На думку Кудояра, сьогодні вартість квадратного метра на первинному ринку досить прийнятна.

"Увесь 2018 рік ми спостерігали, що ціна трохи підвищувалася, і люди все одно активно купували. Дефіциту покупців у забудовників немає. А якщо інвестують - значить ціна їх влаштовує. До речі, ціна буде і далі підвищуватися", - зазначив експерт.

Як повідомляв УНН, наразі у трьох чвертях випадків угоди на ринку житлової нерухомості припадають на первинку. Цьому сприяють не лише нові комунікації, енергозберігаючі технології, вартість, а й фінансові інструменти, які наразі пропонують забудовники. Інвестори все активніше користуються такими фінансовими інструментами, як розстрочка від забудовника або іпотека, адже це дає можливість придбати житло вже сьогодні, не маючи повної суми або купити квартиру більшої площі.

В інтересах інвесторів забудовники розвивають партнерські програми іпотечного кредитування, наприклад, найбільший столичний забудовник "Київміськбуд" пропонує на вибір три програми з різними банками (це "Кристалбанк", "Укргазбанк" і "Глобус"). Загальні умови отримання іпотеки: перший внесок за квартиру - обсягом від 30 до 50%; підтвердження своєї фінансової спроможності.

Всього ж в Україні, за оцінками експертів, не більше 10 банків працюють у сфері іпотечного кредитування, і вони ретельно підходять до підбору компанії забудовника, яка стане їхнім партнером, обираючи лише надійних.

Українські Національні Новини

Економіка