ekspert-pro-aptechniy-zakonoproekt-deputati-virishili-monopolizuvati-rinok

Експерт про "аптечний законопроект": депутати вирішили монополізувати ринок

 • 10043 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Ухвалення законодавчої ініціативи №8591 порушить принцип доступності ліків в Україні, та призведе до подорожчання препаратів. Таку думку в ефірі одного з українських телеканалів висловив генеральний директор КП "Фармація" Руслан Світлий, передає УНН.

За його словами, вітчизняний аптечний бізнес працює в умовах високої конкуренції.

"А пропоноване депутатами обмеження щодо розташування аптек на відстані не менш, ніж 500 метрів одна від одної, цю конкуренцію порушить. 500 метрів - це забагато, це майже антисоціальна умова. Я не уявляю собі бабусю, яка долає цю відстань взимку по місту. Зараз у нас аптечний ринок саморегульований. Конкуренція настільки велика, що ціни і націнки на ліки - мінімальні. І аптеки, нехай їх буде 2 чи 3 поряд, вони конкурують між собою", - пояснив він.

За словами експерта, сьогодні середня націнка в аптеці - це 16-18%. Якщо ж ми введемо норму про обмеження у 500 метрів – "це буде монопольний захід", наголосив Світлий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ виступив проти обмеження прав підприємців відкривати нові аптеки

Також, директор КП "Фармація" пояснив, чому в аптеках можуть різнитися ціни на один і той самий препарат.

"Причина у закупівельній вартості. Вчора вона могла бути одна, завтра - інша. І ті аптеки, які купували певний препарат вчора за 80 - сьогодні можуть купувати вже за 100 грн. До речі ті аптеки, які купували препарат давно – вони, іноді, можуть продавати його дешевше собівартості. Це - ринок", - пояснив Світлий.

Як писав УНН, експерти аптечного ринку та фармацевти попереджають, що ухвалення “аптечного” закону (8591) у чинному вигляді спровокує скорочення аптек в Україні, зниження цінової конкуренції між ними та суттєвого подорожчання ліків.

Також нагадаємо, що народні депутати України вже заявили про відмову голосувати за документ у чинній редакції, адже це призведе до порушення прав бізнесу та пацієнтів.

Українські Національні Новини

Політика