ekspert-pro-facebook-botiv-na-viborakh-klichko-u-sotsmerezhakh-vikhvalyayetsya-ta-atakuye-oponentiv

Експерт про "Facebook-ботів" на виборах: Кличко у соцмережах "вихваляється" та "атакує" опонентів

 • 10150 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. У розпал передвиборчих кампаній, на теренах соціальних мереж в Україні зараз активно працюють технології залучення Facebook-ботів та менеджерів спеціально створених сторінок. Мер Кличко, наприклад, руками таких Facebook-технологій активно вихваляє себе та атакує найнебезпечніших опонентів. Про це у коментарі УНН розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

В цілому, за його словами, боти Кличка працюють не масово, але, вочевидь, що у нього є люди, які керують бото-сторінками у соціальних мережах.

"Вочевидь, головне для нього - це атаки на опонентів і вихваляння здобутків періоду його діяльності. Таким чином можна поширювати і розганяти позитивну інформацію про себе і негативну про опонентів", - каже Леонов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко не виконав більшу частину своїх обіцянок, даних киянам.

Послугами ботів користується чимало політиків, додає експерт. Усі вони переслідують схожі цілі.

"Ідентифікувати бота можна наступним шляхом: їх сторінки не наповнені інформацією так, як сторінки живих людей. Як правило, там є тільки аватарка, ну і місто проживання. На сторінках ботів мінімум особистої інформації. Тому, головне, що відрізняє бота від живої людини – це персоналізація – наявність особистого життя у соцмережі", - розповів він.

Утримувати ж армію ботів досить дороговартісне задоволення, каже Леонов. Вартість послуги може варіюватися в залежності від різних факторів.

"По-перше, від масштабу, бо вочевидь, що найняти 10 людей – це одне, а найняти компанію, яка керує сторінками у великій кількості – це може коштувати десятки тисяч доларів. І знову ж таки – це разова акція, або це довгострокова співпраця. Якщо мова про місяць-півтора, тоді, вочевидь, розцінки будуть максимальними", - додав він.

Нагадаємо, за словами політичного експерта Валерія Клочка, брудна кампанія ведеться сьогодні проти кандидата на посаду мера Ірини Верещук (від партії "Слуга народу"), оскільки за прогнозами соціологів саме вона має найбільші шанси вийти у другий тур виборів з Віталієм Кличком.

Українські Національні Новини

Політика