ekspert-prognozuye-zrostannya-elektoralnoyi-pidtrimki-yuriya-boyka

Експерт прогнозує зростання електоральної підтримки Юрія Бойка

 • 6394 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. Український політолог Олександра Решмеділова вважає, що звинувачення екс-міністра Юрія Бойка в причетності до махінацій під час закупівлі бурових, були спочатку інспіровані оточенням колишнього президента Януковича. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передає УНН.

"Кілька років в ЗМІ активно тиражувалася історія про закупівлю горезвісних вишок, які пов'язували з ім'ям тодішнього міністра енергетики Юрія Бойка. Перевіряти причетність, як це вже давно заведено в Україні, не стали. Одне було ясно, що хтось таки "шубу спер". Однак, Генпрокурор Луценко в своєму недавньому спічі заявив, що це Янукович і Арбузов отримали 95 млн доларів. Ще понад 45 млн доларів незаконного збагачення отримали високопоставлені співробітники "Нафтогазу України" і "Чорноморнафтогазу", - зазначила експерт.

Решмеділова вважає, що однією з причин виникнення скандалу стала перспектива призначення в той момент Юрія Бойка на посаду прем'єр-міністра України, а також бажання "сім'ї Януковича" взяти під контроль Міністерства енергетики України.

"Розрахунок "сім'ї" і "молодореформаторів" був до банального простим (ну, не дарма ж їх Манафорт консультував): "перевести стрілки" у скандалі із закупівлею бурових вишок Бойка і вирішити відразу кілька завдань. По-перше, нехай доводить, що не верблюд, тобто не причетний. По-друге, привід для зняття з посади - залізобетонний, перевищив повноваження. Та й з прем'єрськими амбіціями дивись прохолоне", - іронізує Решмеділова.

За оцінками політолога, зняття звинувачень з Юрія Бойка відкриває перед ним досить серйозні перспективи політичного зростання і отримання значних електоральних дивідендів на майбутніх виборах.

"Адже хто б міг подумати, що через сім років Бойко з топ-чиновника перетвориться топ-опозиціонера. І тому "нововиявлені обставини в справі вишок" повністю звільняють його від вантажу минулих років і дають можливість зробити заявку на вихід у фінал в майбутніх виборчих кампаніях", - прогнозує Олександра Решмеділова.

Як відомо, генеральний прокурор України Юрій Луценко розкрив частину інформації слідства щодо закупівлі сучасних морських бурових установок для компанії "Чорноморнафтогаз" в 2011-2013 рр. Згідно з результатами розслідування, незаконну вигоду переслідували колишній президент Віктор Янукович і екс-глава НБУ Сергій Арбузов, які отримали 95 млн доларів від угоди із придбання двох бурових установок за завищеними цінами.

Також з виступу Луценка стало відомо, що екс-віце-прем'єр-міністр і нинішній глава "Опозиційного блоку" Юрій Бойко не отримував вигоду і не має відношення до незаконної схемі із закупівлі бурових установок. Також Генеральний прокурор Луценко оприлюднив частину показань одного зі свідків у цій справі: "Як особа, яка особисто брала участь у вищевказаному злочині, я можу свідчити, що в результаті проведення операцій при закупівлі бурових установок В312 і В319 присвоєні грошові кошти були розподілені наступним чином: 95 млн доларів перераховано на рахунки компаній, які підконтрольні Януковичу і Арбузову".

Ще понад 45 млн дол. отримали діючі високопоставлені співробітники "Нафтогазу України" і "Чорноморнафтогазу".

Українські Національні Новини

Політика