ekspert-rekomenduye-vivoditi-investitsiyi-z-problemnikh-obyektiv-nerukhomosti

Експерт рекомендує виводити інвестиції з проблемних об'єктів нерухомості

 • 10961 переглядiв

КИЇВ. 28 вересня. УНН. У світлі критичної ситуації з хаотичною забудовою набережної Одеси, і, як наслідок, судової заборони на продовження будівництва житлового комплексу "Граф біля моря" виникає питання про те, що робити тим, хто купив квадратні метри в проблемних об'єктах. У силу підвищення ризиків, пов'язаних з об'єктом нерухомості, інвесторам логічно почати виводити свої вклади на підставі тих умов, які передбачені інвестиційним договором, повідомив УНН експерт з нерухомості Віктор Несін.

"У силу дійсно великих ризиків краще виводити свої інвестиції з цього об'єкта. І знову ж таки, я б навіть оскаржував ті штрафні санкції, які за інвестиційним договором передбачив забудовник, тому що кошти виводяться не з власної вини, а з вини забудовника. Як у нас, як правило, буває, перші якісь інвестори, які прийдуть до забудовника - він їм віддасть гроші, а всім іншим він не зможе віддати, тому що у нього цих грошей вже немає фізично. Якась частина, як правило, це 30% встигають забрати свої гроші, усі решта, на жаль, вони просто постраждають", - заявив експерт.

Несін не виключив можливості того, що під час судового розгляду та експертизи, які можуть істотно вплинути на час здачі об'єкта "Граф біля моря", забудовнику все-таки вдасться усунути проблеми. Так, "Ханбер" необхідно під час експертизи довести законність зведення багатоквартирного будинку в прибережній рекреаційній зоні на сейсмічно активній ділянці, будівництво якого може стати причиною зсуву, наприклад, а також перекрити вид на акваторію Чорного моря.

Експерт попередив потенційних інвесторів на ринку первинної нерухомості про те, що на момент будівництва будь-якого житлового комплексу у вкладника відсутнє право власності, лише інвестиційний договір. Як приклад постраждалих інвесторів він наводить "Еліта центр", де вкладники в зв'язку з будівельною аферою втратили всі вкладені гроші і залишилися без житла.

"У нас, на жаль, держава не компенсує повернення цих коштів. У забудовника є рахунок, на який він приймав усі інвестиції, і як правило, якщо починаються судові тяжби, той інвестор, який звертається до суду, просить забезпечити його позов чимось, а саме накладенням арешту на рахунки забудовника, заарештовують кошти забудовника і майно, це залежно від того, яку суму з нього вимагають, якщо сума велика, то арештовується все. І далі це все реалізовується через "Прозорро", і ті гроші виплачуються. Але забудовники, як правило, хитрі і наймають хороших адвокатів і намагаються виводити з-під арешту своє майно тими чи іншими шляхами, тому тут це дуже тривалий і складний шлях", - розповів Несін.

Слід зазначити, що житловий комплекс "Граф біля моря", забудовником якого є литовська група компаній "Ханбер" ("Graf Development"), не вперше потрапляє в історію з проблемними об'єктами в Одесі. Так, міське управління Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) анулювало дозвіл, виданий "Ханбер" на зведення багатоповерхового житлового комплексу "Дербі" на Фонтанській дорозі, 6. У мерії також відзначили, що після скасування дозволу будь-які будівельні роботи за вказаною адресою є незаконними, і закликали громадян утриматися від інвестування коштів у цей об'єкт. Така ж доля спіткала житловий комплекс "Граф на Катерининській" в історичному центрі Одеси, зведення якого ДАБІ визнала незаконним і закликала одеситів не інвестувати в це будівництво.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Україна накопичила у ПСГ вже 27,75 млрд куб. м газу

     • 10687 переглядiв

    Зранку на декількох мостах Києва утворилися затори

     • 17023 переглядiв

    Від 3° до 26° тепла: прогноз погоди на сьогодні

     • 12784 переглядiв

    Світові ціни на нафту знизилися

     • 11442 переглядiв

    Мер Чернігова задекларував 1,5 мільйони гривень за вересень

     • 25964 переглядiв

    Негода знеструмила майже 40 населених пунктів в шести областях

     • 10847 переглядiв

    ООС: бойовики чотири рази порушили "режим тиші"

     • 10732 переглядiв