ekspert-rozpovila-yak-vivesti-z-krizi-ipotechne-kredituvannya

Експерт розповіла, як вивести з кризи іпотечне кредитування

 • 11867 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Партнерські програми між банком і забудовником можуть стати однією з можливостей відродження в Україні іпотечного кредитування. Про це в авторській колонці пише заступник голови правління Глобус Банку Олена Дмитрієва, повідомляє УНН.

Вона зазначає, що головним ворогом розвитку іпотечного кредитування є високі відсоткові ставки за банківськими кредитами (20-25% річних), що є наслідком високої вартості існуючої ресурсної бази.

"І найближчим часом це не поміняти: НБУ збільшує облікову ставку останні 9 місяців, попереду вибори, доля зовнішніх запозичень не визначена", - пояснила Дмитрієва.

Вона називає ще низку факторів, наприклад, відсутність джерел довгострокових ресурсів для фінансування іпотеки: кожні 4-5 років в країні спостерігаються кризові явища, які призводять до суттєвого зростання вартості ресурсної бази; недосконалі законодавство і сформована практика в сфері обігу стягнення на предмети іпотеки.

Дмитрієва називає можливі шляхи виходи з ситуації, що склалася. Наприклад, забудовники пропонують розстрочку.

Хоча, як зазначає Дмитрієва, повноцінною заміною іпотечному кредитуванню розстрочка не стане. Як вихід, банкір пропонує партнерські програми між банком і забудовником.

"Ну і нарешті, рішенням житлової проблеми для багатьох наших громадян можуть стати партнерські іпотечні програми банків і забудовників", - пише Дмитрієва та зазначає низку переваг таких програм.

Серед яких потенційного позичальника можуть зацікавити низька процентна ставка на перші роки кредитування; покупець виплачує 100% вартість нерухомості, а видача і подальше обслуговування кредиту відбувається в національній валюті; оформлення на покупця права власності на майбутню нерухомість в момент отримання кредиту; тривалий термін кредитування.

Банк "Глобус" має більше 30 партнерських програм. Зокрема, як повідомляв УНН, така партнерська програма діє з найбільшою будівельною компанією столиці "Київміськбудом". Придбати житло "Київміськбуду" за партнерською програмою можна на таких умовах:
- на термін до 20 років;
- мінімальний внесок - 30% від вартості квартири;
- пільгові відсотки - 2 варіанти:
1-й варіант: 1 рік - 6,5%, наступні - 21,9%;
2-й варіант: перші два роки - 13,9%, наступні - 21,9%.

Нагадаємо, що "Київміськбуд" пропонує і низку інших іпотечних програм, а також розстрочку.

Українські Національні Новини

Економіка