ekspert-rozpoviv-chomu-ukrayina-ne-maye-prodovolchoyi-bezpeki

Експерт розповів, чому Україна не має продовольчої безпеки

 • 14580 переглядiв

За словами експерта, Україна наразі значно відстає від європейських країн у сфері забезпечення продовольчої безпеки

КИЇВ. 19 грудня. УНН. Попри законодавчу базу в сфері продовольчої безпеки, яка стоїть на рівні з європейською, Україна значно відстає від Європи. Проблема в тому, що в Україні крім того, що всі продукти з полиць магазинів неможливо перевірити, бо дорого, так ще і не всім інспекціям можна довіряти. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН розповів директор Інституту екогігієни і токсикології ім.Л.Медведя Микола Проданчук.

За словами експерта, Україна наразі значно відстає від європейських країн у сфері забезпечення продовольчої безпеки.

"У нас є вся нормативна база, яка нічим не відрізняється від європейської. Багато років вона випереджала по забезпеченню здоров'я людей за своїми нормативами, але це питання не тільки знань, а й управлінням цим всім процесом. Перевірити все не можливо, адже це дуже дорого",- зазначив М.Проданчук.

Він пояснив, що для того, щоб видати сертифікат на продукцію, якому можна вірити, той, хто його видає, має сам пройти серйозну процедуру аудиту і сертифікації.

"Спершу треба подивитись, хто має право сертифікацію робити, щоб йому можна було довіряти"-, сказав він.

За словами експерта, чи то державні, чи приватні інспекції самі мають зі своїми структурами, своїми лабораторіями пройти відповідні процедури сертифікації на право проведення досліджень, щоб можна було довіряти їх документам.

"Я не знаю щодо державних служб, я їх не перевіряю, можу лише сказати за що ми відповідаємо. Так, у нашому науковому центрі щороку проводиться декілька аудитів, де перевіряють, чи можна довіряти нашим протоколам. Це, по-перше, коштує величезних грошей, а по-друге величезних зусиль тримати це на такому рівні",- розповів він.

Експерт наголосив, що назватися структурою, яка готова щось виміряти і написати якийсь документ - замало.

"Україна має прекрасне законодавство в сфері підтвердження відповідності і будь-яка лабораторія, яка робить таку роботу, повинна хоча б в нашій національній системі мати свою акредитацію. Це я говорю до того, що за тими результатами, які десь пропагуються чи повідомляються, перш за все, треба дивитися хто їх згенерував і чи саме вони мають право говорити про це об'єктивно",- підсумував експерт.

Українські Національні Новини

Суспільство