ekspert-rozpoviv-pro-riziki-kupivli-nerukhomosti-na-morskomu-uzberezhzhi-odesi

Експерт розповів про ризики купівлі нерухомості на морському узбережжі Одеси

 • 15846 переглядiв

КИЇВ. 15 вересня. УНН. При купівлі нерухомості на узбережжі Чорного моря в Одесі треба враховувати низку факторів, які можуть відтермінувати здачу будинку в експлуатацію та становити небезпеку не лише для гаманця, але й для життя і здоров’я покупця. Про це УНН розповів аналітик ринку нерухомості Денис Шульга.

"На теперішній час будівництво всіх житлових комплексів на першій лінії узбережжя Чорного моря в Одесі зупинено у зв’язку з чисельними судовими позовами, зараз це проблема всіх забудовників. Мова йде про позов на чинного мера Одеси за незаконні хаотичні забудови, де забудовники опинились третьою стороною, а все будівництво тепер на паузі", – розповів експерт.

Він порадив перед купівлею нерухомості обов’язково перевірити, чи не порушує забудовник умов дозвільних документів. Як правило, такі новобудови стають об’єктом уваги одеських активістів, які у судовому порядку виступають проти хаотичної незаконної забудови міста, що може зупинити будівництво на невизначений термін. Так, представник правозахисної організації "Спільна мета" Олександр Степанюк подав позов на забудовника житлового комплексу "Граф у моря" компанії "Кредо і Ко", яку відносять до литовської будівельної групи HANNER Гердаса Дубріцкаса).

У позові Степанюк заявив про катастрофічні наслідки будівництва житлового комплексу "Граф у моря": утворення порожнин внаслідок активності сейсмічного характеру, зсув частини огорожі будівельного майданчика та його затоплення, вилив води разом з бетоном у море, падіння автокрану і незаконне перекриття виду на акваторію моря.

Але головна проблема полягає у тому, що отримавши дозвільні документи та містобудівні умови й обмеження для адміністративної будівлі (апартамент-комплексу) рекреаційного призначення, забудовник фактично зводить житловий комплекс з квартирами, проводячи активну рекламну кампанію з їх продажу.

"Так, основна проблема у цьому є, адже якщо вказано, що нерухомість повинна бути як готель, чи пансіонат, чи апартамент-готель або пансіонат окремого типу, то це не житловий будинок, який потім буде здаватися людям. Тобто, якщо ці люди потім планують прописатися у будинку, то варто також враховувати і цей момент. Багато людей договір не читають, а їм обіцяють, що будується дім, у якому можна буде жити, а по закону будувати квартири там не можна. Все потрібно перевіряти", – радить Шульга.

Експерт у сфері нерухомості також наголошує на тому, що покупцеві варто врахувати ризики зсувів забудови у зв’язку з сейсмічною активністю, бо це досить поширена проблема в Одеси.

"Потрібно моніторити ситуацію, перевіряти інформацію, дивитись відгуки в інтернеті. Під час купівлі житла на первинному ринку, перш за все, треба звертати увагу на рейтинг і репутацію забудовника", – додає Шульга.

Раніше УНН писав, що Київ та Одеса очолили рейтинг корупції у будівельній галузі.

Українські Національні Новини

Суспільство