ekspert-rozpoviv-scho-oznachaye-dlya-investoriv-aresht-rakhunkiv-zabudovnika

Експерт розповів, що означає для інвесторів арешт рахунків забудовника

 • 41247 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. Що робити інвестору, якщо банківські рахунки забудовника арештовані, а сам він банкрут. Про це УНН розповів Володимир Копоть, юрист і засновник онлайн-сервісу перевірки нерухомості Monitor.Estate.

Він почав з того, що до процесу будівництва житлового комплексу залучені відразу кілька компаній, це: підрядна організація (яка будує), девелоперська компанія (яка організовує процес будівництва), замовник будівництва (на чиїй землі будують) і проектувальник. Крім них є ще різні фонди, через які залучають кошти інвесторів.

Коли проблеми виникають у підрядника - це не так ризиковано, адже його можна замінити, каже Копоть. Інша ситуація, коли рахунки заарештовують у забудовника.

"Коли заарештовують рахунки забудовника, треба дивитися з якої причини це відбувається і що у нього за договорами (з інвесторами - ред). Підстав може бути багато, від незаконного розпорядження землею до несплати податків. Але глобально - для інвестора це погано. Якщо замовник працює безпосередньо: отримує гроші від інвестора і направляє їх на будівництво, безумовно, будівництво може заморожуватися на невизначений час", - коментує Копоть.

Але найнеприємніше те, що від інвестора вже нічого не залежить, продовжує юрист.

"Наприклад, обіцяний квартал (здачі будинку - ред.) може бути відстрочений і інвестор отримає свою квартиру через 2-3 роки або тоді, коли розблокують рахунки. У гіршому варіанті буде кинутий напризволяще", - вказує Копоть.

Якщо забудовник визнаний банкрутом, то шансів інвесторів повернути свої гроші - мізерні, вказує Копоть.

"Якщо забудовник визнаний банкрутом, то до нього немає сенсу пред'являти будь-які вимоги (про передачу квартир, повернення грошей і так далі). Оскільки банкрутство юрособи - це офіційне визнання в тому, що компанія більше не в змозі виконувати свої зобов'язання. Що ж робити кредиторам цієї компанії, всім, хто в неї вірив і давав їй гроші, в тому числі - інвесторам? Вимоги кредиторів забудовника (в т.ч. інвесторів будівництва) будуть задовольнятися за рахунок усіх грошових коштів і майна будівельної компанії, що залишилися у неї на момент визнання її банкрутом", - пояснює юрист в своєму блозі 

Актуально по темі

На початку року УНН виявив під Києвом ризиковане будівництво ЖК "Софія Київська". Перевірка показала, що з двох забудовників один вже банкрут ("Укрполіскорм"), а другий ("Софія Буд Груп") прихований в офшорі Панами зі статутним капіталом в одну тисячу гривень. Обидві компанії контролює колишній народний депутат Сергій Скуратовський, який ще два роки тому очолював парламентський Комітет з питань будівництва. У 2010-2012 році він позичив гроші в "Укрінбанку" на будівництво ЖК "Софія Київська", залишивши в заставі у кредитора землі і квартири самого комплексу. Гроші Скуратовський так і не повернув, а квартири продав людям за схемами, які зараз вивчає Національне антикорупційне бюро.

Важливо знати

14 cічня суд заарештував рахунки компанії "Софія Буд Груп", забудовника ЖК "Софія Київська" за борги в 72 млн грн. Також судові претензії до забудовника пред'явила місцева сільрада. За словами голови сільради Олеся Кудрика, "Софія Буд Груп" не сплатила пайову участь в розмірі 3 млн грн, але, швидше за все, вже й не сплатить, оскільки компанія банкрут.

Цитата:

"Ми подали позов на 2,9 млн грн, оскільки "Софія Буд Груп" (забудовник ЖК "Софія Київська" - ред.) не сплатила пайову участь. І не знаємо чи сплатить - компанія банкрут, її рахунки арештовані, при чому давно", - повідомив Кудрик.

"Укрінком" (правонаступник "Укрінбанку") в свою чергу застеріг інвесторів від вкладень в ЖК "Софія Київська" і анонсував повернення грошей (майна) забудовника в судовому порядку.

Цитата:

"Я запевняю вас, що кредитор ("Укрінком" - ред.) зробить все, щоб повернути кредитні кошти, повернути за рахунок будь-яких джерел. Ми ні перед чим не зупинимося. Цей процес буде системним, послідовним і невідворотним. Ми хочемо, повинні і зобов'язані застерегти всіх потенційних інвесторів ЖК "Софія Київська" - в основі ваших відносин із забудовником лежать неповернені борги на сотні мільйонів гривень, будинки, квартири в які, ви інвестуєте, будуються на спірній землі, а керують будівництвом все ті ж люди, діяльність яких стала приводом для порушення десятка кримінальних справ, які зараз розслідуються. Відповідальність за виконання зобов'язань перед кожним з вас буде нести компанія, обтяжена вантажем боргів, у якій навряд чи знайдуться джерела, щоб ці борги повернути", - сказав глава правління "Укрінкома" Володимир Клименко.

Українські Національні Новини

Економіка