ekspert-rozpoviv-scho-spriyaye-rozvitku-nelegalnogo-rinku-paliva

Експерт розповів, що сприяє розвитку нелегального ринку палива

 • 11916 переглядiв

КИЇВ. 19 червня. УНН. На паливному ринку України сьогодні присутня недобросовісна конкуренція. Причина цього - відсутність контролю і збідніле населення, і що породжує попит на нелегальне паливо. В результаті, легальним компаніям доводиться працювати дуже в жорстких умовах. Про це в коментарі УНН розповів експерт паливного ринку, директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін.

За словами експерта, нерозвиненість інституту громадянського суспільства і відсутність контролю над ринком палива з боку держави провокують учасників ринку займатися незаконним виробництвом та реалізацією низькоякісної продукції.

"Особливо, в умовах загострення конкуренції між компаніями через щорічне зниження обсягів продажів палива на автозаправних станціях. Тобто, ми можемо говорити в тому, що на ринку є недобросовісна конкуренція, яка пов'язана з продажем неякісного палива. Цікаво й те, що кошти, які недобросовісні учасники ринку отримують від такої діяльності, спрямовуються на лобіювання їх інтересів, на підкуп чиновників, на хабарі для того, щоб зберігати ось цей статус-кво який є, з відсутністю системного контролю якості", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року податківці вилучили нелегального пального на 107 млн грн

За словами С.Сапегіна, компанії, які працюють чесно і які працюють в легальній площині - вони поставлені в дуже жорсткі умови

"Споживач сьогодні йде на заправки, де менша ціна. Спустошливі гаманці споживача провокують його шукати паливо дешевше. Тенденція, коли споживач йде по лінійці від 98 бензину, який продають тільки окремі заправки на сьогодні вже, до 95, від 95 на 92, з 92 - на дешевий 92, і з 95 і 92 на зріджений нафтовий газ, - спостерігається вже не один рік.

І якраз цією особливістю ринку користуються недобросовісні споживачі, ставлячи по суті під удар існування легального бізнесу, який торгує, платить податки, який оптимізує якість.

Якщо ситуація не буде вирішуватися, то або всі повинні піти в продаж нелегального палива, або частина великих операторів просто будуть змушені продавати бізнес і йти з ринку", - зазначив експерт.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, за словами експерта Г.Рябцева, не всі оператори ринку пального можуть довести якість своїх нафтопродуктів. Саме тому, фахівці радять водіям заправлятися на брендових АЗС.

Додамо, що за підсумками тестування зразків палива А-92 на 11 АЗС, експерти Інституту споживчих експертиз (ІСЕ) констатували: лідерами якості стали зразки з АЗК WOG, Parallel і КЛО.

Протестувавши А-95 на 9 відомих АЗС, ІСЕ виявив неякісний бензин в мережах КЛО, Народна і Ольвія-нафта.

Якісне пальне марки А-95, за висновками експертів ІСЕ, продають на АЗК WOG, БРСМ-Нафта, ОККО і ANP.

Українські Національні Новини

Політика