ekspert-rozpoviv-yak-povyazaniy-proval-dotuvannya-apk-z-rostom-tsin-na-produkti-kharchuvannya

Експерт розповів, як пов'язаний провал дотування АПК з ростом цін на продукти харчування

 • 9737 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. У 2018 році український уряд кардинально змінив систему розподілу держдотацій у сфері АПК. У результаті з семи державних програм працюють лише три, а зростання цін на продукти ніхто навіть не береться прогнозувати. Про це у своєму блозі написав економічний експерт, кандидат економічних наук Павло Мороз, передає УНН.

"Після торішньої істерії у пресі з приводу нібито "ручного" розподілу дотацій на користь великих фермерів, уряд кардинально змінив систему, знівелювавши принцип "хто більше платить податків, той більше отримує дотацій", змінивши його фактично на принцип "так не діставайся ж ти нікому".

Так, агрохолдинги істотно втратили, але й дрібні сільгоспвиробники не виграли від цього. З семи державних програм підтримки галузі АПК сьогодні працюють лише три", - написав він.

Катастрофічне неосвоєння коштів призведе до повернення держкоштів у бюджет. Як наслідок - ціни на продукти знову поповзуть вгору, а стабілізувати їх буде нічим, додає він.

"Коли уряд від імені держави встановив у 2017 році правила для виробників, то вони повинні були діяти постійно, а не під впливом окремих настроїв, хаотично мінятися. Тим більше, що правило було одне, і прозоріше вже було нікуди - платиш податки до бюджету, забирай назад з цієї суми 60%-70% в залежності від ділового циклу і місячного фінансування", - сказав Мороз.

Крім прозорості ця система виявилася ще й ефективною, додав він.

"У 2017 році дотації отримали 2500 суб'єктів. І реально вдалося утримати різкий стрибок цін. Якщо взяти дані Держстату, за деякими позиціями ми вже отримали зниження ціни, у порівнянні з початком року. Це м'ясо птиці, дотації для яких найбільш критикували", - написав Мороз.

Дотації безпосередньо впливають на ціни, тому навіть США змушені давати державну підтримку великому бізнесу, розповів експерт.

"США, їх національна економіка є однією з найпотужніших, у них на ринку також є великі гравці, зокрема компанія "Тайсон Фудс", - це виробництво продукції птахівництва, свинини, яловичини - частка ринку у них за деякими напрямками досягає 50%, але вони також отримують дотації, їх виробництво субсидується, і у них ціна продукції не відчуває різких коливань, у них стабільність на ринку. При таких умовах можна планувати, впевнено розвивати виробництво", - підкреслив Мороз.

Рішення ситуації, яка виникла, може бути лише одним - це пошук ефективної системи розподілу дотацій, коли не страждатиме кінцевий споживач, впевнений Мороз.

"Цікава історія недавно була у Німеччині. Профільні асоціації заявили, що виробники курятини не можуть нести на собі тягар підвищення цін на кормові, тому перекладають його на споживача шляхом підвищення цін на свою продукцію. Тобто, виробник - він не волонтер, він бізнесмен, який не буде працювати у "мінус". Будь-яка дестабілізація, економічна або політична призводять лише до того, що він буде піднімати ціни для споживача ...

Тому, ще раз повторюся, роль державної підтримки АПК є визначальною і вагомою, навіть з точки зору самого соціального фактора - це забезпечення стабільності цін. Не буде ефективної системи дотацій, нічого очікувати стабільних цін - матимемо черговий виток соціальної напруги", - резюмував Мороз.

Українські Національні Новини

Політика