ekspert-rozpoviv-yak-ukrayina-gotuyetsya-do-skladnogo-opalyuvalnogo-sezonu

Експерт розповів, як Україна готується до складного опалювального сезону

 • 175334 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Найближчим часом в Україні розпочнеться опалювальний сезон. Влада прогнозує, що ця зима буде складною для всіх регіонів країни. Голова ради Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Д'яченко у коментарі УНН розповів, як триває підготовка до опалювального сезону та чого слід очікувати українцям.

Цитата

"Слід зауважити, що підготовка до опалювального сезону іде непогано. Є три ключові моменти, які пов'язані з підготовкою. По-перше, накопичення палива на складах електростанцій. Зараз ми маємо 1 мільйон 200 тисяч. З огляду на те, що наше вугілля опинилося на тимчасово окупованих територіях, а частина теплових електростанцій не працює, - це гарний результат, який дозволяє оптимістично дивитися на проходження опалювального сезону", - повідомив експерт.

Деталі

За його словами, другий ключовий момент - запаси газу в країні. Згідно з підрахунками, видобуток газу на підконтрольній Україні території впав на 15%. Проте, прогнози експерта доволі обнадійливі.

"Через те, що наша відповідальність у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії зменшилася, запас у 11 млрд кубів газу - досить непоганий результат. Як свідчать розрахунки, необхідно докупити ще мільярд або два, щоб заповнити сховища. Говорити з розрахунком на те, що ми повернемо значну частину наших територій - поки важко", - зазначив він.

Крім того, важливим питанням, що впливає на проходження опалювального сезону, є кампанія з ремонту критичної інфраструктури. Д'яченко зауважує, головним є те, щоб цієї зими вистачило генеруючих потужностей, бо "надто багато може випасти через Запорізьку АЕС". Питання також загострилося через те, що внаслідок обстрілів рашистів були зруйновані теплоелектроцентралі, зокрема Чернігівська та Слов'янська ТЕЦ.

"Пошкодження Слов'янської ТЕЦ є серйозною проблемою, оскільки вона відповідає за енергозабезпечення прилеглих регіонів. На територіях, де тривають активні бойові дії, ТЕЦ практично зруйновані. Я сподіваюся, що Чернігівську ТЕЦ відновлять до опалювального сезону, адже якщо не зможуть, доведеться шукати компенсації через котельні", - сказав Д'яченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль: Україна готова до опалювального сезону на 75%, але головний ризик - терористичні акти рф

На питання, чи буде влада підвищувати ціни на комунальні послуги, Сергій Д'яченко зазначив, що у військовий період такий крок є малоймовірним. У підсумку він надав досить оптимістичний прогноз на зимовий період.

"Я думаю, що все буде працювати, єдине що, коли будуть перебої з постачанням палива, то можуть бути віялові відключення через неможливість заплатити. Але, знову ж таки, країни-партнери нам обіцяли допомогти з постачанням вугілля. Також у нас досить багато ядерного палива на сховищі ЗАЕС. Коли наші військові звільнять ЗАЕС, 90% проблем у сфері енергетики буде знято", - підсумував експерт.

Нагадаємо

Голова Нафтогазу Юрій Вітренко в інтерв'ю The Guardian озвучив прогноз, що цієї зими українцям обіцяють температуру в будинках на 4 градуси нижче за норму.

Українські Національні Новини

Суспільство