ekspert-treyderi-spekulyanti-rozkachali-rinok-elektroenergiyi

Експерт: трейдери-спекулянти розкачали ринок електроенергії

 • 14991 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Ринок на добу наперед (РДН) - майданчик, де перетинаються продавець електроенергії і покупець для визначення цін на добу вперед до її поставки. До збуту електроенергії на цьому ринку допущені як генерації (АЕС, ТЕС, ТЕЦ), так і трейдери (посередники). І все б нічого, але в травні на цьому ринку почало відбуватися щось дивне. Про це заявив Генеральний директор компанії в сфері енергетики D. Trading Віталій Бутенко, передає УНН.

"На РСВ стали з'являтися заявки на продаж е/е (електроенергії) за дуже низькими цінами, значно нижче с/в (собівартості) Енергоатому. Ціни таких заявок були в діапазоні від 10 грн/МВт до 550 грн/МВт, тобто більш ніж в 50 разів !!! нижче собівартості виробництва е/е Енергоатому. Мовою ринку це називається "демпінг". Ці заявки робили трейдери, не генерація. З початку місяця обсяг таких заявок виріс в 15 разів!!!, досягнувши 2000 МВт в день", - розповідає він.

У якийсь момент, коли кількість демпінгових заявок на продаж е/е в РДН стає дуже великим, ціна на е/е неминуче буде падати. Саме це сталося в третій декаді травня, пояснює Бутенко.

Аналіз даних Оператора ринку вказує на реалізацію спекулятивної схеми із перепродажу е/е державних підприємств ПАТ Центренерго і ДП НАЕК Енергоатом на РДН з отриманням надприбутків трейдерами учасниками схеми, вказує експерт.

Схема складається з двох простих кроків:

- покупка е/е зі знижкою на пряму у державних генеруючих компаній (ЦЕ і Енергоатом).
- перепродаж цієї ж е/е на РДНВ за вищою ціною і отриманням прибутку для трейдера-спекулянта.

"Середня маржа трейдерів на перепродажі е/е держкомпаній Центренерго і АЕС становила близько 161 грн/МВт. У перерахунку на проданий обсяг, це рівно чистому прибутку на схемі перепродажу понад 60 млн грн. Відмінний заробіток за 20 днів "неважкої роботи". Тепер зрозуміло, хто і як заробляє на цій схемі", - говорить Бутенко і додає, що вся вітчизняна генерація через це пішла в збиток.

Весь цей процес повинен контролювати НКРЕКП, який не підкоряється жодному міністерству і позиціонує себе як самостійний орган виконавчої влади.

Українські Національні Новини

Економіка