eksperti-nazvali-top-3-ukrayinski-regioni-iz-naydorozhchimi-produktami-kharchuvannya

Експерти назвали ТОП-3 українські регіони із найдорожчими продуктами харчування

 • 10423 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Станом на грудень 2018 року, до трійки українських міст та регіонів із найдорожчими продуктами харчування належить Київ, Донеччина й Закарпаття. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.

"Аналіз даних офіційної статистики за останній місяць осені показав, що Київ, Донецька і Закарпатська області мають найвищу вартість соціальних продуктів харчування. Разом ці регіони мають більше половини найдорожчих продуктів із переліку, який моніториться Держстатом", - написав він.

За його даними, у Києві найвищі ціни на такі продукти:

білий хліб із борошна вищого ґатунку – 35,9 грн за кілограм (середній показник по Україні – 21,5 грн);
білий хліб із борошна першого ґатунку – 20,9 грн (по Україні – 17,2 грн);
чорний хліб коштує в Києві 24,6 грн за кілограм при середній ціні – 17,9 грн;
кілограм манної крупи – 15,4 грн, по Україні - 13,6 грн;
яйця – 28,3 грн за десяток, при середньостатистичній – 24,8 грн;
цукор – 16,8 грн за кілограм, при середньоукраїнській – 14,2 грн;
сало - 120,9 грн/кг, у той час коли по країні середньостатистична вартість – 75,7 грн.

Регіоном із самими низькими цінами на третину соціального кошику є Тернопільщина, додав експерт.

"У трійці регіонів із комфортними цінами також Полтавщина та Дніпропетровщина", - написав Дорошенко.

Експерти додав, що жителі Донецької області та Києва мають і найвищу середню заробітну плату в країні.

"Тому висока ціна обумовлена більш високим рівнем платоспроможності. У Києві середня заробітна плата у листопаді становила майже 13 тис. 900 грн, на Донеччині – без малого 10 тис. грн, а на Закарпатті – 8 тис. 400 грн. Середня зарплата в країні останнього осіннього місяця становила 9160 грн", - написав він.

Як повідомляв УНН, в Україні відчутно подорожчали соціальні продукти харчування. З метою економії, українці навіть почали споживати більше чорного хліба. 

На думку депутата Сергія Тригубенка, не останню негативну роль у цьому питанні зіграла відмова держави від регулювання цін на соцпродукти.

"Відпускати ринок продуктів у вільне плавання можна лише за умови соціального благополуччя в країні. У нас же його немає ... І сьогодні мало в якому садочку і школі повноцінно годують дітей, а пенсіонери між сезонами збору овочів пересиджують на запасах і макаронах. При таких умовах держава не повинна і просто не мало права експериментувати з цінами на найнеобхідніше", - вважає політик. 

Українські Національні Новини

Економіка