eksperti-nazvali-top-viklikom-dlya-ekonomiki-u-2019-rotsi-vibori

Експерти назвали топ-викликом для економіки у 2019 році вибори

 • 5345 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. Ключовим викликом для економічного зростання у 2019 році експерти визначили вибори через побоювання зростання рівня популізму серед політиків. Про це свідчать дані опитування, які наводить Національний банк України у Facebook, передає УНН.

"Ключовим викликом... аудиторія визначила вибори через побоювання зростання рівня популізму серед політиків, що є традиційним явищем для передвиборчого періоду у будь-якій країні. Він призводить до зростання ризиків для макрофінансової стабільності, змушує бізнес та інвесторів поводитись консервативніше і обережніше", - вказали у НБУ за результатами опитування стейкхолдерів (представників міжнародних фінансових організацій, банків, небанківського фінансового сектора та експертів) - з-поміж понад 150 осіб, а також читачів у Twitter.

Для того, аби політичний процес не перетворювався на ключовий ризик для зростання економіки, зазначили у Нацбанку, держава повинна мати сильні та незалежні інститути і дотримуватись послідовності у реалізації реформ.

У топ-3 ризиків потрапило і питання виплат за зовнішнім боргом. 

Третій ризик, який визначено одним з найголовніших у онлайн-аудиторії та стейкхолдерів виявився різним. Так, останні вважають таким стан захисту прав інвесторів та свободи підприємництва. За результатами онлайн-опитування, третім ключовим ризиком визначено бойові дії на сході України.

Опитування про ключові виклики у 2019 році провів на своїй сторінці у мережі Twitter і World Economic Forum. Вони зосередились на викликах, спільних для країн всього світу, а в опитуванні взяли участь більше 2,5 тис. осіб. Ключовим же викликом 2019 року респонденти на їх сторінці назвали кліматичні зміни, які сьогодні відбуваються у світі.

Нагадаємо, НБУ передрік зростання ВВП у 2018 році на 3,4%. За даними НБУ, у 2019 році очікується уповільнення зростання реального ВВП України до 2,5%.

Українські Національні Новини

Економіка