eksperti-vislovili-pidtrimku-zakonoproektu-kabminu-po-zeleniy-energetitsi

Експерти висловили підтримку законопроекту Кабміну по “зеленій” енергетиці

 • 13648 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. Урядовий законопроект, який зокрема законодавчо закріплює зниження “зеленого” тарифу вимагає якнайшвидшого розгляду і прийняття. Таку думку у коментарі УНН висловив експерт з питань енергетики Дмитро Марунич.

Він уточнив, що документ фіксує ключові параметри меморандуму уряду з учасниками ринку "зеленої" енергетики.

"У законопроекті зафіксовані неминучі пропозиції, які в ході тривалого переговорного процесу обговорювалися між урядом та інвесторами. Його прийняття - це неминуча імплементація переговорного процесу Міненерго з учасниками ринку. Це такий собі варіант реструктуризації боргів перед інвесторами ВДЕ, які сьогодні складають вже біля 400 млрд грн", - каже Марунич.

У доцільності прийняття парламентом законопроекту переконаний також керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

"Переговори велися досить тривалий час. І схвально, що знайдено компроміс. Думаю, що прийняття документу буде свідчити про те, що домовленості між урядом і учасниками ринку не є декларативними, що КМУ дійсно має намір їх виконувати", - пояснює він.

Попри важливість законопроекту, Ніцович не виключає, що окремі депутати можуть зірвати голосування за документ.

"Сьогодні, як я бачу, і в Уряді і в у ВР налаштовані на прийняття документу. Поряд з цим, у парламенті є представники бізнесу, сектору відновлювальної енергетики, депутати, їх помічники, люди, у яких є певні зв'язки із бізнес-групами, які теж мають свій інтерес. Через це можуть бути певні складнощі із його прийняттям", - каже він.

У свою чергу Марунич вважає, що підтримка документу буде свідчити про реальне, а не формальне існування монобільшості у Раді.

"Це ж усе таки урядовий законопроект, а топ-чиновників КМУ затверджувала "Слуга народу". Логічно, що вони мають підтримувати тих, кого обрали", - додав він.

Нагадаємо, Міненерго ініціювало, а Кабмін підтримав два законопроекти, якими, зокрема, знижується "зелений" тариф, призупиняється імпорт електроенергії з РФ та Білорусі, а також передбачається фінансове оздоровлення оператора атомних електростанцій "Енергоатому". Народних обранців відомство закликає оперативно їх розглянути.

Українські Національні Новини

Політика