eksperti-vistupili-proti-vidnovlennya-importu-elektroenergiyi-z-rf-i-bilorusi

Експерти виступили проти відновлення імпорту електроенергії з РФ і Білорусі

 • 12552 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Питання імпорту електроенергії для України не актуальне. Таку думку в коментарі УНН висловив директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

"Імпортувати електричну енергію не має сенсу, оскільки внутрішні можливості з виробництва продукту і так недозавантажені", - говорить він.

Разом з тим, згідно з чинним законодавством, імпорт електроенергії забороняти не можна. Ситуацію можна змінити шляхом коригування ЗУ "Про ринок електроенергії", але це не вигідно великим промисловим споживачам.

"Останні зацікавлені купити продукт якомога дешевше. Своєю чергою, внутрішні виробники страждають від цього: імпорт більш дешевої електроенергії впливає на ціни на біржі", - говорить Марунич.

Думку Марунича розділяє експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

"Ми не знаємо, куди дівати нашу електроенергію з атомних електростанцій", - пояснює він.

Дяченко нагадав, що РФ збувала в Україну електроенергію за дуже низькими тарифами, фактично вона навмисне демпінгувала.

"Росіяни можуть скористатися цим у будь-який момент - спочатку дешево продавати продукт, а потім посунути наших виробників. Тих же атомників, до речі, оскільки вони, на відміну від "зелених" виробників, не мають гарантій потрапляння в баланс. Саме тому я завжди був проти імпорту електроенергії з РФ", - говорить експерт.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі за двосторонніми договорами став можливим восени 2019 року - після схвалення парламентом необхідних нормативних змін. У пресі їх охрестили "правками Геруса" (Андрій Герус - голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг).

Голосування у ВР відбувалося 18 вересня, а вже з 1 жовтня російську електроенергію почала імпортувати компанія "Юнайтед Енерджі", пов'язана з Ігорем Коломойським.

За словами народного депутата від ВО "Батьківщина" Олексія Кучеренка, Президент Володимир Зеленський, підписуючи цей закон, не знав, що йдеться про імпорт електроенергії з РФ.

Українські Національні Новини

Економіка