ekvador-nazvav-devyat-prichin-pozbavlennya-assanzha-pritulku

Еквадор назвав дев'ять причин позбавлення Ассанжа притулку

 • 8142 переглядiв

КИЇВ. 12 квітня. УНН. Міністр закордонних справ Еквадору Хосе Валенсія назвав дев'ять причин, через які засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа країна позбавила притулку. Про це УНН повідомляє з посиланням на The Guardian.

Список, наданий на засіданні еквадорського парламенту, варіювався від втручання у відносини Еквадору з іншими країнами до необхідності "миритися з його нечемністю" протягом майже семи років.

Зі слів Валенсії, в Еквадору не залишилося іншого вибору, окрім як припинити перебування Ассанжа в лондонському посольстві країни після його "незліченних втручань в політику інших держав", які ставлять під загрозу відносини Еквадору з цими країнами.

Інше зауваження стосувалося поведінки Ассанжа, у тому числі катання на скейтборді і гри у футбол у невеликому за площею посольстві, поганого поводження зі співробітниками посольства, погроз і навіть бійок зі співробітниками служби безпеки.

Він сказав, що Ассанж "постійно звинувачував співробітників (посольства - ред.) у тому, що вони шпигують і знімають його" для Сполучених Штатів, і замість того, щоб подякувати Еквадору за майже сім років притулку, з його боку і його оточення була "лавина критики" проти уряду Еквадору. Він також згадав про "гігієнічні" проблеми гостя, в тому числі про "дуже неприємні" і "пов'язані з травленням".

Однак, за словами міністра, погіршення стану здоров'я Ассанжа також викликало серйозну стурбованість, а достатнього рівня лікування у посольстві не могло бути. Він додав, що той факт, що Велика Британія не розглядала питання про надання йому охорони, означав, що Еквадор зіткнувся з перспективою його перебування "у дипломатичному штабі на невизначений час".

Міністр додав, що Еквадор не може продовжити надавати притулок особі, яка рятується від правосуддя, і прохання про екстрадицію Ассанжа, коли Еквадор позбавив його притулку, не було. Валенсія додав, що Велика Британія запропонувала Ассанжу достатні гарантії належної правової процедури, і він не буде екстрадований в країну, де йому можуть загрожувати тортури або смертна кара.

Нарешті, у тому, як Ассанжу було надано еквадорське громадянство, були "численні невідповідності", і його перебування виявилося дуже дорогим, сказав міністр. Еквадор витратив понад 5,8 млн доларів на забезпечення безпеки свого гостя в період з 2012 по 2018 рік і майже 400 тисяч доларів на його медичні витрати, їжу і прання, додав він.

Нагадаємо, 11 квітня засновника організації WikiLeaks Джуліана Ассанжа затримала британська поліція у посольстві Еквадору в Лондоні.

Ассанж жив у посольстві Еквадору в Лондоні протягом понад шести років, переховуючись від британської влади, яка могла арештувати його за порушення умов звільнення під заставу, якщо він покине дипустанову. Він також побоювався екстрадиції до США, де є ймовірність його кримінального переслідування за публікацію секретної інформації Агентства національної безпеки.

Українські Національні Новини

Новини Світу