elektromobili-ne-zupinyat-zrostannya-popitu-na-naftu-ekonomist

Електромобілі не зупинять зростання попиту на нафту - економіст

 • 11816 переглядiв

КИЇВ. 23 січня. УНН. Використання електромобілів може рости у геометричній прогресії, але вони мало чого зроблять для стримування зростання викидів вуглецю і попиту на нафту. Про це заявив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, передає УНН з посиланням на Climate Home News.

"Якщо сказати, що електромобілі - це кінець нафти, то це безперечно вводить в оману", - сказав Біроль.

"У цьому році ми очікуємо, що світовий попит на нафту збільшиться на 1,3 мільйона барелів на день. Ефект від 5 мільйонів автомобілів полягає в (тому, щоб зменшити цей попит на) 50 тисяч барелів на день. 50 тисяч проти 1,3 млн барелів", - додав він.

Торік МЕА прогнозувало, що кількість електромобілів у світі виросте з 3 мільйонів сьогодні до 125 мільйонів до 2030 року. Але Біроль заявив, що ця кількість блякне у порівнянні з 1 мільярдом автомобілів, оснащених двигунами внутрішнього згоряння.

Крім того, за його словами, попит на нафту визначають не автомобілі.

"Сприяють цьому вантажівки, нафтохімічна промисловість, літаки. Азія лише починає літати", - сказав він, посилаючись на звіт МЕА 2018 року, в якому також вказується, що судноплавство є основним джерелом попиту на нафту.

"Навіть якби існувало 300 мільйонів (електромобілів) з нинішньою системою виробництва електроенергії, вплив з точки зору викидів CO2 становить менше 1% - ніщо. Якщо ви не зможете декарбонізувати (енергетичний сектор), викиди CO2 не зменшаться. Це може бути корисним для локальної боротьби з викидами, але в питанні глобальних викидів це не так", - додав він.

Нагадаємо, кількість людей без електрики вперше впала нижче мільярда.

Українські Національні Новини

Економіка