elitni-ofitseri-izrayilskoyi-armiyi-planuyut-nedilniy-strayk

Елітні офіцери ізраїльської армії планують недільний страйк

 • 650969 переглядiв

КИЇВ. 17 березня. УНН. Сотні елітних офіцерів ізраїльського військового резерву заявляють, що не приходитимуть на службу з неділі на знак протесту проти планів уряду щодо зміни судової системи. Про це УНН пише посилаючись на АР.

Деталі

Точну дату вперше призначено для безпрецедентного політичного протесту в силових структурах. Спірна правова реформа прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу викликала тижні масових протестів по всьому Ізраїлю на тлі погіршення ситуації з безпекою на окупованому Західному березі та зростання напруженості у відносинах із палестинцями.

750 елітних офіцерів ВПС, сил спеціального призначення та Моссада погрожують припинити добровільно служити.

Після трьох років обов'язкової служби багато ізраїльтян залишаються в резерві до 40 років, коли служба стає добровільною. Резервісти складають кістяк сил, коли виникають кризи безпеки, і регулярно беруть участь у складних операціях за кордоном.

Сто елітних офіцерів ВПС, зокрема два колишні начальники, заявили у відкритому листі, опублікованому 12-м каналом новин, головною телевізійною програмою Ізраїлю, що уряд Нетаньягу підриває національну безпеку та демократію.

«Ми побоюємося, що виконання військових наказів буде порушенням нашої присяги, нашої совісті та нашої місії», — йдеться у листі резервістів ВПС.

Ще близько 650 офіцерів резервних спецпідрозділів та кіберпідрозділів заявили в окремому листі: «Ми не служитимемо диктатурі. Контракт було порушено. Ми готові віддати своє життя і душу, а уряд має віддати відповідальність та розсудливість».

Офіцери вказали на заяву міністра фінансів Бецалеля Смотрича, зроблену на початку березня, в якій він запропонував стерти з лиця землі палестинське місто на Західному березі.

«Хочете диктатуру - заплатіть повну ціну», — писали вони.

Начальник військового штабу Ізраїлю Герці Халеві зустрівся з протестуючими офіцерами і попередив Нетаньягу про невдоволення, що росте, в рядах.

Українські Національні Новини

Новини Світу