epidemiyi-nemaye-torik-v-ukrayini-na-tuberkuloz-zakhvorilo-ponad-18-tis-lyudey

"Епідемії немає": торік в Україні на туберкульоз захворіло понад 18 тис. людей

 • 629346 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. В Україні минулого року понад 18,5 тис. людей захворіли на туберкульоз, що більше, ніж роком раніше, проте епідемії немає. Про це повідомила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я Яна Терлеєва під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

«За даними статистики, даними Центру громадського здоров'я, сьогодні понад 18 500 людей захворіли на туберкульоз. Це за період 2022 року. З одного боку – це якщо міряти в життях, то це багато, а якщо дивитися з точки зору епідемії, то в Україні епідемії немає», - сказала Терлеєва.

Деталі

За її словами, ситуація дійсно є досить напруженою, важкою, але є й певні успіхи.

«Якщо говорити, як змінюється тенденція по туберкульозу, то, за даними 2022 року, у нас зросла кількість захворюваності на туберкульоз на 2,5%. З одного боку, це за рахунок того, що є певний, не значний, але вплив війни. З іншого боку, ми всі розуміємо, що відбувалися значні хвилі мобілізації, обстеження населення, а туберкульоз зазвичай вражає саме чоловіків працездатного віку від 20 до 40 років. Відповідно, при таких оглядах населення також виявлялися хворі на туберкульоз», - розповіла Терлеєва.

Окрім того, вона зазначила, що COVID-19 сильно вплинув на виявлення туберкульозу.

«Якщо порівнювати з даними 2020 та 2021 років, то COVID-19 настільки сильно вплинув на виявлення туберкульозу, що ми ці пандемічні роки недовиявляли 30% хворих на туберкульоз. Тому ми очікуємо, що зараз, із застосуванням нових підходів, ми в тому числі будемо виявляти тих хворих, хто залишилися поза межами системи охорони здоров'я, у найближчі часи», - розповіла Терлеєва.

Доповнення

В Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке стрес, хто найменше від нього захищений та як з ним боротися – розповідає експертка

Українські Національні Новини

Суспільство